Grovsalt håller ogräset borta

9 maj, 2018

Även om jag har en hyfsat avslappnad inställning till ogräs finns det saker som får mig att se rött. Exempelvis kirskål i rabatterna och ogräs mellan plattorna. Efter att ha testat att bränna bort ogräset med gasol, rensa för hand och att använda trimmern för att putsa bort ogräset mellan plattorna har jag bestämt mig för att salt är det enklaste sättet att bli av med ogräs i stensättningar. Köp grovsalt på säck eller använd vägsalt från i vintras.

Grovsalt i skarvarna mellan trädgårdens stensättningar håller ogräset borta.

Allra enklast är att helt enkelt lägga en rejäl hög med grovsalt på större ogräsplantor som maskros och grästuvor och sedan ”dutta” ut små salthögar mellan stenarna där mindre ogräs tenderar att växa till sig. Jag brukar låta saltet ligga i någon dag innan jag vattnar ner det mellan plattorna med hjälp av en fin vattenstråle med trädgårdsslangen.

Lägg en hög med salt på större ogräsplantor och ”dutta” mindre salt på resten.

Fyll på med salt om ogräset inte vissnar efter någon vecka (har hittills aldrig varit med om att något ogräs överlevt min omilda behandling) och ge dig inte förrän du skapat en sådan ogästvänlig miljö mellan plattorna att ogräset helt enkelt inte vill leva där.

Använd saltvatten från havet

Ett bra alternativ till grovsalt på säck är att använda saltvatten från havet och vattna med sådant vatten mellan plattorna. Fungerar givetvis bäst på västkusten där salthalten är som störst, men även Östersjövatten är en bra och effektiv ogräsmördare. Kanske ingen särskild bra variant för dig som bor i inlandet, men längs kusten, nära havet är ett par vattenkannor med havssalt enkelt att bära med sig hem från promenaden.

Ett bra tips för att undvika att gräsmattesvålarna växer in mot pallkragar och odlingslådor är helt enkelt att gräva bort gräsmattan lite mer än vad pallkragen är stor och sedan vattna återkommande med saltvatten runt pallkragarna för att slippa invasion av gräs och ogräs.

Kirskålen tar över i gångarna.

Bredsalta grusgångar

Singel- och grusgångar kan med fördel bredsaltas med grovsalt (eller bevattnas med saltvatten) under förutsättning att vattnet inte rinner ner i omkringliggande rabatter. Tänk på att saltvattnet kan rinna iväg flera meter och därmed försämra växtmöjligheterna drastiskt på sådana platser där du absolut inte vill ha en försämrad växtkraft.

Det går utmärkt att bredsalta gångar där kirskålen fullständigt dominerar. Resultatet är mycket effektivt.

Saltet försämrar nämligen skörden markant och man bör därför aldrig salta i rabatter eller jord där du vill odla. Varje år sprids uppemot 250 000 ton med salt på landets vägar, vilket har en negativ påverkan på åkermark där saltet leder till sämre skördar och brist på växtnäring.

/ Niklas

FAKTA: Vägsalt innehåller minst 97 procent ren natriumklorid (NaCl) och de resterande 3 procenten utgörs av framförallt vatten, gips (CaSO4) och en liten del natriumferrocyanid (Na4Fe(CN)6) (6)). Natriumferrocyanid tillsätt för att saltet inte ska klumpa ihop sig och finns även som godkänd tillsats (E535) i vanligt bordssalt för människor. I ferrocyanid är den giftiga cyanidjonen stabilt bunden till järn vilket gör ämnet ofarligt.

Läs mer: Vägsaltets spridningsvägar och dess påverkan på landskapets vegetation.  

Inverkan av vägsalt på jordens aggregatstabilitet och risker för fosforförluster från åkermark.

Vägsaltets effekter på växter i urban och offentlig miljö. 

 

 

 

Odla potatis i grus och gräsklipp
Lyckan med en hängmatta