Gungstolens revansch

1 januari, 2020

Efter att ha haft en självklar plats i storstugan i generationer är gungstolen inte längre lika självklar i svenska hem som den än gång var. Men nu återtar gungstolen sin plats i våra hjärtan, både utomhus och framför brasan när vi söker lugn och ro efter en hektiskt dag. Lyckas du inte hitta en klassisk gungstol på second hand så finns det nya gungstolar att köpa. Både i klassisk stil och i mer trendskapande modern stil inför framtiden.

Gungstolen Hanna finns bland annat att köpa på Trendrum.se

För femtio år sedan var det inte många gårdar på landsbygden som inte hade en egen gungstol. En avkopplande möbel i storstugan eller på verandan där man kunde sitta och gunga sig till sömns eller slappna av efter en hektisk dag på gården. Säg det barn som inte såg sin farmor eller mormor koppla av i gungstolen med stickpinnarna i famnen.

En klassisk gungstol göder minnesbilder av mormor eller farmor som gungade framför brasan. Just den här gungstolen står i prästgården i Borgvattnet i Jämtland.

Sedan dess har åtskilliga gungstolar hamnat på tippen eller sålts billigt på auktion. En av de allra första gungstolarna som finns avbildade i Sverige syns på en akvarell från Sunne prästgård i Värmland i mitten av 1850-talet och därefter gick det fort att etablera den avkopplande möbeln i våra svenska hem. Först i välbärgade hem i städerna, gungstolen kom ju ändå från England och USA och senare på landsbygden under andra halvan av 1800-talet. Småland blev tidigt ett centrum för gungstolstillverkning och under 1860- och 1870-talen tillverkades det svenska gungstolar på ett stort antal snickerifabriker i både Småland, Östergötland och Västergötland.

En nättare form av gungstol som inte tar lika stor plats.

Har du ingen egen gungstol så är det hög tid att skaffa en och väljer du att köpa en begagnad så går nästan alla delar att byta. Åtminstone så länge du är händig. En lös pinne går givetvis att limma fast och med lim, träklubba och tving går det mesta att laga. Är benen helt sönder kan man dessutom såga av dem och hänga upp stolen i kättingar i trädgården. Som en singelhammock under tak eller varför inte utanför entrén om du har turen att ha ett hus med en amerikansk veranda.

En gungstol med avsågade ben blir en fin hammock i trädgården.
På samma sätt som en takhängd soffa om du har turen att bo i ett hus med en amerikansk veranda.
Hållbara kärl i emalj
Kokboksinspiration i köket