Håll dig frisk med chilijuice och apelsin

21 oktober, 2017
Kategori:

Så här på hösten, när chiliplantorna levererar frukt som aldrig förr gäller det att vara påhittig när det handlar om användningsområden. Torkad chili är en sak, liksom chiliflakes, chilisåser och min egen favorit: Bondens Sweet Chilisås med touch av koriander. Ändå är det inte chilisåserna jag ska skriva om. Utan drycken som håller dig frisk. Håll i hatten: chilijuice!

Apelsin, citron, ingefära, gurkmeja och chili är en riktig hälsobomb – en smakrik fireball.

Just i år odlar vi enorma mängder albansk chili (Alban – Capsicum annuum) från Runåbergs fröer, en lokal sort från Albanien med 15-17 cm långa, mörkt röda frukter som beskrivs som medelstarka (scovillegrad saknas). Tillsammans med ett par apelsiner, en citron, ingefära och gurkmeja blir det rena rama hälsokuren. Testa!

Mixa juicens innehåll – hur mycket chili beroende på önskad styrka – i en råsaftscentrifug.

Sex-åtta månader från frö till frukt

Chili är knappast trädgårdens enklaste gröda. Utvecklingstiden är långsam och när det äntligen är dags att plantera ut plantorna i växthuset dröjer det flera månader innan du kan skörda smakrika frukter i slutet av september eller i början av oktober, beroende på sort och var i landet du bor. Ändå kan jag inte låta bli att odla chili, denna hettans juvel som förvandlar den tråkigaste maten till smakrika delikatesser. Jag älskar chilins styrka (utan att vara chilinörd, vilket man tydligen ska vara om man älskar chili och dessutom är man). Fördelen med Alban är att den funkar på friland, åtminstone upp till zon 2-3. Kanske ingen norrlandschili direkt, men en klar favorit som funkar fint i både växthus eller odlingstunnel långt upp i landet.

Chili Alban bjuder på rika skördar.
Chili Alban bjuder på rika skördar.

Hela odlingsbädden är full av röda frukter

Så här års är det ljuvligt att gå ut i växthuset. Trots att vi skördat chilifrukter i över en månad hänger det fortfarande stora mängder chili kvar på buskarna. Vackert röda i stark kontrast till det gröna bladverket som på något sätt förstärker fruktens former likt en blomma mitt ute i djungeln. Trots att vi redan har kommit en bra bit in i oktober sätter plantorna fortfarande nya frukter i toppsegmentet. Jag tvivlar på att de hinner mogna klart.

Prova höstens och vintern hälsokur

Jag tror stenhårt på både chili, ingefära, apelsin och kryddor för att bota höstens och vinterns formsvackor. Dessutom måste vi vara utomhus och röra på oss så mycket som möjligt. Använd en vanlig råsaftscentrifug och pressa höstens kraftpaket. Om du minskar chilimängden (beror på vilken styrka du önskar och vilken chilisort du använder) kan till och med barnen vaccineras mot förkylningar och ”inomhussjukdomar”. Det är åtminstone vad jag tror.

Chilijuice med apelsin och citron.
Chilijuice med apelsin och citron.

Chilijuice med apelsin, 2-4 glas

2 apelsiner

1 citron (underbart om du har lyckats driva fram den själv)

0,5 – 1 stor chili Alban (medelstark) med eller utan kärnor beroende på styrka

3-5 cm färsk ingefära

2-3 cm färsk gurkmeja

kanel (ger juicen en extra dimension i smak)

Så gör du: Skala apelsinerna och citronen. Skala ingefäran och gurkmejan. Börja med att köra en apelsin i råsaftscentrifugen och fortsätt med ingefära och gurkmeja innan du avslutar med apelsin och citron. Det är viktigt att båda börja och sluta med citrusfrukterna så att chilin inte fastnar i centrifugen. Häll upp på glas och servera kallt, gärna med hackad chili på toppen och pudrad kanel.

Japans vackra parker
Odla egen ingefära