Håll hundar, katter och höns borta från odlingarna

8 maj, 2020

Med en ny busig hundvalp – får jag lov att presentera jaktlabradoren Sora – kan det kännas tufft att se hur nysådda odlingar förvandlas till en lekplats. Över tid kommer givetvis valpen att lära sig att undvika odlingsbäddarna i köksträdgården, men till dess kan det vara skönt att skydda odlingarna med ett staket. Så här bygger du ett enkelt staket som håller hundar, katter och höns borta. Låt det stå för evigt eller plocka bort när hunden lärt sig att undvika odlingarna.

Jodå det händer att valpen då och då sover….

Vanligtvis har vi inga större problem med olyckshändelser i trädgården, men med en helt ny hundvalp har vi inlett ett nytt kapitel i våra liv. Något vi tydligen glömt bort under de senaste elva åren som passerat sedan förra gången vi hade förmånen att bli med valp.

Sora – betyder himmel på japanska – älskar att vara ute och busa i trädgården.

Slå ner stolpar i hörnen och på mitten

Jag använder sällan nyköpt virke till konstruktioner i trädgården utan använder sådant som blivit över vid andra byggprojekt i trädgården eller i skogen. Just vid det här tillfället använde jag diagonalt sågade 195 x 45 mm reglar där halva delen använts som underrede när jag byggde en takterrass på vårt sluttade tak över glasverandan.

Använd restvirke om du har och undvik tryckimpregnerat material om du ska använda det där du odlar mat.

Det innebar att jag inte behövde spetsa ändarna överhuvudtaget utan smidigt kunde såga av reglarna på mitten. Räkna med att slå ner stolparna någonstans mellan 40 – 60 cm i marken för att staketet ska bli stadigt. Använder du helt vanligt virke kan det vara smart att såga eller yxa den delen som ska slås ner i marken spetsig. På så sätt går det enklare att slå ner stolparna i marken med en handslägga. I mitt fall satte jag stolparna rakt i odlingsbäddarna där jorden är mjuk och lucker och saknar sten. Behöver du slå ner staketstolparna i hård jord kan det vara smart att använda en större slägga. Planerar du att gödsla jorden så gör det innan du sätter upp staketet.

Slå ner stolparna med en handslägga.

Montera hönsnätet på rätt sida om stolpen

Precis som när man sätter upp staket till djuren – får i synnerhet – är det viktigt att sätta nätet på rätt sida av stolpen så att djuren inte med kraft eller fart kan trycka undan nätet. I vårt fall innebär det att nätet sätts på utsidan av stolpen för att hunden inte ska kunna rusa in i nätet som då släpper från klamrarna eller märlorna och i fårstaketets fall på insidan av stolparna (alltså på den sida där djuren går) för att fåren inte ska kunna rusa in i – och igenom – fårstängslet. Blir det fel så lär du märka det. I synnerhet med får!

Montera nätet på rätt sida om stolparna.

Fäst hönsnät med häftpistol

Allra enklast är att häfta fast nätet med en häftpistol med tillräckligt långa stift. Man kan också använda märlor eller skruva fast nätet i stolparna. I vårt fall ska staketet bara sitta uppe över sommaren så det måste inte vara superhållbart, men ska staketet sitta länge kan det vara smart att fästa nätet ordentligt. Och använda tillräckligt många stolpar så att nätet går att spänna ordentligt och inte sviktar på mitten.

Med staket runt odlingarna får du ha grödorna i fred.

Lycka till!

 

 

 

Tälj dina egna odlingspinnar
Fruktträden blommar