Håll ordning på sådderna

6 mars, 2019
Kategori:

Så här på vårvintern är vi många som passar på att stoppa frön i jorden. Dels för att vi helt enkelt inte klarar av att vara utan jord på händerna och dels för att flera arter (chili, paprika, kronärtskocka och tomat) har en så lång utvecklingstid att de måste sås tidigt. Med många tråg är det svårt att hålla ordning bland sådderna, åtminstone tills plantorna tittar upp ur jorden. Då krävs ett bra system för märkning. Också för att skilja olika sorter från varandra.

Vitlöken (jag sätter bulbiller för tidig skörd) märks upp med frystejp på kanten av återanvända fruktlådor.
Tydliga märkpinnar i plast ger bra överblick bland krukorna. Här rotas tomattoppar till helt nya plantor.

Jag använder generellt en kombination av tejp, tuschmarkering och märkpinnar i plast och trä som återanvänds så länge de håller. Favorithjälpmedlet, Rootmaster från Nelson Garden har fått fina nummer på sidan (med tuschpenna) och så skriver jag helt enkelt vad varje nummer motsvarar på en lapp som tejpas rakt på lådan.

Rootmaster med tydlig markering på sidan. Börja alltid från vänster och flytta högerut vid all numrering.
Nummer på märkpinnarna möjliggör återanvändning på ett helt annat sätt än om du skriver hela sorten på pinnen. Kräver givetvis en tydlig anteckning på ett block bredvid.

Jag brukar också göra en fusklapp i ett block där jag tydligt märker upp vad som är vad. När 5-10 olika chilisorter tittar upp ur jorden samtidigt gäller det att ha ordning på sådderna för att kunna skilja starka sorter från svaga för att slippa att överraskas i matlagningen (när plantorna väl ger skörd).

När plantorna växt till sig är det både fint och praktiskt med märkskylt på pinne.

 

/ Niklas

 

 

 

VMA som sms
Svensk matproduktion