Handla prissänkta mejerivaror och stoppa i frysen

17 januari, 2023

Ett bra sätt för att sänka matkostnaderna och samtidigt förbättra krisberedskapen är att köpa mejerivaror när det är billigt och stoppa i frysen. Det går nämligen alldeles utmärkt att lagra smör i frysen och plocka fram när du behöver det.

Prissänkt smör med juletiketter smakar precis som vilket smör som helst. Förvara i frysen eller i kylskåpet där smöret håller i flera månader.

Efter stora mathelger som jul, påsk och midsommar är det vanligt att butikerna säljer ut de varor man inte lyckats sälja. Det kan handla om smör, julskinkor eller andra mejeriprodukter som går bra att frysa. Fördelen med att ha frysen full med mat är att du aldrig behöver gå hungrig och dessutom blir det billigare att köpa prissänkt mat när utbudet är stort. Dessutom behåller frysen, särskilt frysboxar kylan bättre vid ett strömavbrott om den är full ända upp till bredden.

Låt maten ligga i sina originalförpackningar

Se till att frysa in mejeriprodukter i sina originalförpackningar. Eftersom det är enklast så. Vill du däremot lagra smör till stekning och bakning i mindre portioner kan det vara smart att dela upp paketet i mindre portioner redan innan du lägger smöret i frysen. Då behöver du bara tina precis så mycket som du behöver och kan låta resten ligga kvar i frysen. Det gäller också kött som du kan köpa i storförpackning och sedan frysa i mindre portionsförpackningar. Använd gärna vakuumpåsar eller andra täta förpackningar så slipper du frysbränna och maten håller bättre.

Vad kan man frysa?

I princip kan man frysa vad som helst även om fil, yoghurt, crème fraiche och gräddfil kan bli aningen grynig efter att ha varit fryst. Däremot går det utmärkt att använda ingredienserna i matlagning. Smaken är den samma och det går givetvis fint att äta både tinad fil och yoghurt precis som vanligt, men då ska man komma ihåg att konsistensen är annorlunda. Tänk också på att frysta mejerivaror har en relativt kort förbrukningstid efter det att du tinat dem igen.

 

 

Så skyddar du dig från storm och starka vindar
Rätt gödsel till rätt gröda