Har du kontanter hemma?

4 september, 2020
Kategori:

Idag är det inte många människor som har kontanta medel i plånboken för att kunna betala för en liter mjölk. Istället har vi vant oss vid digitala betalsystem och blir inte ens upprörda när butiken vägrar att ta emot kontanter. Men vad händer när betalsystemen inte fungerar?

Många butiker accepterar enbart kortbetalning.

Det har verkligen gått snabbt att skrota kontanthanteringen såväl på banken som i handeln. Fortfarande kan man handla mat med sedlar och mynt i de flesta livsmedelsbutiker men hanteringen minskar drastiskt. Och det går synnerligen fort.

För att kunna handla mat i en krissituation kan det vara smart att ha tillgång till kontanter. På kort sikt kommer betalsystemen förmodligen att fungera med hjälp av batteri- och nödströmssystem, men på lång sikt är kontanter det enda som gäller. Pessimister menar att butikerna stänger vid långvariga strömavbrott medan andra menar att butikerna måste hålla öppet för att minimera svinnet och sälja av all fryst- och kyld mat som annars förstörs.

Med kontanter kan du alltid köpa dig en bussbiljett. Många trafikbolag accepterar inte kontanter i dagsläget, men bedöms kunna ställa om och acceptera kontanter enkelt vid en samhällsstörning.

Bästa tipset för att öka din egen förmåga att kunna köpa det du saknar vid en samhällsstörning är att alltid lagra minst fem hundra kronor i kontanter hemma. Gärna mer som backup.

På så sätt kan du köpa en bussbiljett, potatis eller morötter av en bonde i trakten och bränsle till bilen.

Med kontanta medel kan du köpa ägg av en äggproducent.
Eller potatis av en odlande granne eller en bonde i byn.

 

 

Melanzane - auberginegratäng från medelhavet
Så slipper du kållarverna