Harissa – smakrik kryddblandning från Nordafrika

13 april, 2017
Kategori:

Att resa handlar framförallt om att möta nya spännande människor och uppleva en annan vardag i en helt annan del av världen. För mig är maten en spännande orsak till att resa. Prova att göra egen Harissa, en smakrik kryddblandning från Nordafrika.

Harissa är en medelstark kryddblandning från Nordafrika. Varje familj har sitt eget recept.
Harissa är en medelstark kryddblandning från Nordafrika. Varje familj har sitt eget recept.

Att besöka lokala marknader är en självklarhet när man kommer till ett nytt land. Smaka, lukta och ta del av lokala delikatesser. Jag brukar köpa med mig några tomater, chili och paprikor och provar både smak och konsistens. Favoriterna får sedan följa med hem till Sverige (i form av frö) för att ge smakminnen i exotisk mat på hemmaplan.

Tänk om vi hade haft sådana här grönsaksmarknader i Sverige.
Tänk om vi hade haft sådana här grönsaksmarknader i Sverige.

Medinan i Tunis City, Tunisien

Som en av Nordafrikas största medinor är gamla stan i Tunis full av spännande basarer, snirkliga gångar, fantastiska kryddbutiker och en lång rad nöt, frukt och delikatessmarknader. Totalt finns det närmare 700 monument i stadsdelen som numera är ett FN skyddat världsarv sedan medinan togs upp på UNESCOS världsarvlista 1979.

Underbara grönsaksmarknader i medinan i Tunis.
Underbara grönsaksmarknader i medinan i Tunis.

Färdig Harissa på burk, tub eller storsäck

Överallt i hela Nordafrika kan man köpa färdig Harissa på både burk och konserv. I Tunisien gör varenda hushåll sin egen typ av Harissa och personligen gillar jag den lite starkade varianten med en lättsam touch av vitlök. På marknaden kan man dessutom köpa färdig Harissa i lösvikt. Den enda som behövs är att tillsätta olivolja strax innan servering.

Köp färdig Harissa i lösvikt. Det enda som behöver tillsättas är olivolja.
Köp färdig Harissa i lösvikt. Det enda som behöver tillsättas är olivolja.

– Jag säljer marknadens bästa Harissa. Ös bara på några matskedar olivolja, givetvis från Tunisien och servera tillsammans med bröd, salt och olivolja, säger kryddhandlaren Abir.

Egen Harissa

Köp med dig färsk chili, chilipulver, kummin- och korianderfrön (om du inte odlar själv) och prova den Tunisiska nationalrätten till grillat kött, fisk eller varför inte hembakt bröd?

Du behöver chili......
Du behöver chili……
...vitlök och koriander- och kumminfrön.
…vitlök och koriander- och kumminfrön.

1 burk Harissa

2 msk korianderfrön

2 msk kumminfrön

4-6 vitlöksklyftor (hellre för lite vitlök än för mycket)

4-6 urkärnade chilifrukter (beroende på styrka)

2 msk chilipulver (var försiktig med styrkan)

8 msk olivolja

1-2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger (kan uteslutas)

1-1,5 tsk salt

Så gör du: Rosta fröna lätt i en torr stekpanna på ganska hög värme. Var försiktig så att fröna inte bränns. Mixa chili, vitlök, olja, vinäger och kryddor med en stavmixer och låt stå någon timme innan servering. Man kan också mortla kryddblandningen. Förvara Harissan i en väl rengjord glasburk och täck ordentligt med olivolja för att förhindra mögelangrepp. Med rätt styrka är kryddblandningen snart hela familjens favorit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bondgården – den nya sevärdheten
Flytta en sextio år gammal buxbomshäck – vem kommer ens på tanken?