Harissa – smakrik kryddblandning från Nordafrika

Att resa handlar framförallt om att möta nya spännande människor och uppleva en annan vardag i en helt annan del av världen. För mig är maten en spännande orsak till att resa. Prova att göra egen Harissa, en smakrik kryddblandning från Nordafrika.

Att besöka lokala marknader är en självklarhet när man kommer till ett nytt land. Smaka, lukta och ta del av lokala delikatesser. Jag brukar köpa med mig några tomater, chili och paprikor och provar både smak och konsistens. Favoriterna får sedan följa med hem till Sverige (i form av frö) för att ge smakminnen i exotisk mat på hemmaplan.

Medinan i Tunis City, Tunisien
Som en av Nordafrikas största medinor är gamla stan i Tunis full av spännande basarer, snirkliga gångar, fantastiska kryddbutiker och en lång rad nöt, frukt och delikatessmarknader. Totalt finns det närmare 700 monument i stadsdelen som numera är ett FN skyddat världsarv sedan medinan togs upp på UNESCOS världsarvlista 1979.

Färdig Harissa på burk, tub eller storsäck
Överallt i hela Nordafrika kan man köpa färdig Harissa på både burk och konserv. I Tunisien gör varenda hushåll sin egen typ av Harissa och personligen gillar jag den lite starkade varianten med en lättsam touch av vitlök. På marknaden kan man dessutom köpa färdig Harissa i lösvikt. Den enda som behövs är att tillsätta olivolja strax innan servering.

– Jag säljer marknadens bästa Harissa. Ös bara på några matskedar olivolja, givetvis från Tunisien och servera tillsammans med bröd, salt och olivolja, säger kryddhandlaren Abir.
Egen Harissa
Köp med dig färsk chili, chilipulver, kummin- och korianderfrön (om du inte odlar själv) och prova den Tunisiska nationalrätten till grillat kött, fisk eller varför inte hembakt bröd?


1 burk Harissa
2 msk korianderfrön
2 msk kumminfrön
4-6 vitlöksklyftor (hellre för lite vitlök än för mycket)
4-6 urkärnade chilifrukter (beroende på styrka)
2 msk chilipulver (var försiktig med styrkan)
8 msk olivolja
1-2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger (kan uteslutas)
1-1,5 tsk salt
Så gör du: Rosta fröna lätt i en torr stekpanna på ganska hög värme. Var försiktig så att fröna inte bränns. Mixa chili, vitlök, olja, vinäger och kryddor med en stavmixer och låt stå någon timme innan servering. Man kan också mortla kryddblandningen. Förvara Harissan i en väl rengjord glasburk och täck ordentligt med olivolja för att förhindra mögelangrepp. Med rätt styrka är kryddblandningen snart hela familjens favorit.
0 kommentarer