Hellre laga än att köpa nytt

12 juni, 2019

Trots omfattande klimatdiskussioner läser man rätt sällan inlägg om vikten av att vårda och laga saker du redan har. Genom att köpa kvalitetsprodukter, vårda dem ömt och laga dem så fort de går sönder sparar du inte bara pengar. Du gör dessutom klimatet en tjänst och kan behålla kläder, skor och grejer som du stormtrivs med. Trots alla rykten kostar det inte särskilt mycket att besöka en skräddare, en skomakare eller beställa delar online.

Björn på Rolf Mattssons skinn i Malmö lagar skor proffsigt.

Sedan svenskarnas e-handel från Kina tillfälligt klingat av sedan både moms och avgifter lagts på ökar återigen importen från Kina. Från att från början varit så hög som 170 000 paket om dagen minskade den snabbt till 10 000 när avgifterna lagts på. Nu vittnar Postnord om att antalet paket återigen stiger och idag omfattar privatimporten av billiga kläder, plastdetaljer och elektronik från Kina ofattbara 25 000 paket om dagen. Bara i Sverige. Det värsta är inte att sakerna köps, utan att man gärna köper två, eller tre när det ändå är så billigt. Utan någon större vetenskaplig analys är jag rätt säker på att få saker verkligen har den kvalitet som en produkt som skeppas från andra sidan världen kan tyckas behöva.

Jeans slits snabbt och det uppstår snabbt hål på knä, ben och i baken.

Jeans slits snabbt

Det finns en otalig mängd statistik kring svenskarnas fascination för jeans. Allt från hur många par jeans vi köper om året till hur många liter vatten det går åt för att tillverka ett enda par jeans. Dessutom är jeansen rätt dyra. Ändå vårdar vi dem inte särskilt bra och lämnar allt för sällan in dem till en skräddare. För trots priset, både ekonomiskt och miljömässigt är nämligen jeans inte särskilt hållbara. I synnerhet inte när man redan från början köper maskinslitna jeans. Ett bra tips när byxorna faller i sönder är att lämna in dem till en skräddare. Räkna med ett par hundralappar för en mindre lagning och drygt 300-400 kronor för en omfattande förstärkning och lagning av större hål, gren, knän och bak. Ganska billigt när favoritjeansen plötsligt håller i ytterligare ett par år och du slipper leta efter nya favoriter. Finns det ingen prisvärd skräddare i närheten så finns det webbföretag som erbjuder skrädderi via postorder.

För 300-400 kronor blir gamla trasiga jeans som nya.

Laga skor, elektronik, stolar, dammsugare och gräsklippare

Under det senaste året har jag konsekvent vägrat att köpa nya saker när gamla gått sönder. Istället har jag letat delar på nätet, beställt nya hjul till dammsugaren, satt in nya bakkappor i skinnskorna, lagat bilen, kontorsstolen, rullväskan och gud vet vad. Allt till en kostnad under 1000 kronor. Helt nytt skulle alltihop kostat dryga 40 000 kronor (25 000 plus arbete och moms för att laga bilen, 1500 kronor för nya skor, 10 000 kronor för en ny kontorsstol och 2000 kronor för en dammsugare. Minst. Det blir snabbt dyrt att låta bli att laga.

Ett nytt hjul till dammsugaren kostar bara 100 kronor. En helt ny dammsugare minst 2000 kronor.
Trasiga skor blir som nya med en helt ny bakkappa.
Givetvis kan man beställa utbytesdäck till kontorsstolen.

Fem sätt att spara pengar och samtidigt minska miljöbelastningen:

1). Lämna in trasiga kläder hos en skräddare för att justera hål, slitage och storlekskorrigeringar. Det blir snabbt billigare att laga än att köpa nya kläder.

2). Köp riktigt bra skor – i naturgarvat skinn – och sköt dem noggrant. Lämna in dem till en skomakare om de går sönder, behöver klackas om eller för allmän omvårdnad.

3). Köp svenska kvalitetsmöbler i skinn och trä. Klassiker hellre än moderniteter.

4). Leta upp en bilverkstad som du litar på och vårda bilen ömsint.

5). Underhåll huset, fastigheten eller gården så slipper du råka ut för kostsamma renoveringar när du minst anar det. Åtminstone minskar risken.

Lär barnen hantera kniv
När kan man skörda sparris?