Hilleberg – världens bästa tält (och service)

2 oktober, 2020

Att investera i ett nytt tält är en stor kostnad som många drar sig för och kanske ifrågasätter vad som egentligen skiljer mellan ett billigt och ett dyrt tält. Är prisskillnaden verkligen motiverad?

Mina Hillebergstält har använts frekvent i över 20 års tid och är fortfarande som nya.

Att äga ett högkvalitativt tält är en investering för åtminstone de kommande tjugo årens friluftsliv. Med rätt hantering och rätt förvaring kan man nämligen vara säker på att ett högkvalitativt fjälltält håller måttet över tid. Nuförtiden kan man dessutom hyra riktigt bra tält av en uthyrare istället för att investera själv. Exempelvis av Naturkompaniet eller Outdoor Buddies i Åre som skickar utrustningen dit du vill.

Staika från 2000 på Arpö i Blekinge skärgård i slutet av september 2020.

Personligen äger jag tre olika Hillbergstält där det äldsta köptes 1995 och övriga två fem år senare, på hösten 2000. Trots att jag använt tälten frekvent över tid är allihop fortfarande i nyskick. De förvaras svalt, mörkt och ihoprullat (givetvis alltid ordentligt torra innan de hamnar i förvaringspåsen) och 25 år senare har bara två saker gått sönder: Knappt tio år efter det att jag köpte mitt första Hilleberg Nallo 3 började golvet släppa ifrån sig av det översta ytmaterialet och hela golvet byttes ut. Tältet skickades in till Hilleberg i Jämtland och kom tillbaka någon vecka senare med ett helt nytt golv. Kostnad: 0 kronor.

Ett bra sätt för att känna om marken är fri från stenar, rötter och kottar är att lägga ut tältduken på marken och lägga dig rakt på duken. Du känner ganska snabbt om någonting sticker upp i ryggen och stör komforten.

Spröd stångresår

Femton år senare var det dags igen. Den här gången hade stångresåren vittrat sönder, plastmaterial gör ju det och resåren som håller ihop tältpinnarna hade helt enkelt spelat ut sin roll. Jag kontaktar Hilleberg och ber om att köpa ny resår. Vad händer ? Jo företaget skickar kostnadsfritt ut en helt ny resår och ber samtidigt om ursäkt för att jag upplever problem med stångresåren. Tack Hilleberg. I min ägo kommer inget annat än Hilleberg.

Stångresåren i tältpinnarna är spröd efter många års användning.

Förtydligande: Helt osponsrat inlägg. Jag använder Hilleberg för att de gör världens bästa tält och ger fantastisk service oavsett vad som händer.

 

 

 

 

Sex goda matsvampar att plocka i oktober
Så slipper du oönskade hallonskott