Hitta ditt närmsta skyddsrum

26 mars, 2019

Offentliga skyddsrum finns framförallt i tätorter, där många människor bor eller arbetar. Trots att det avvecklats en lång rad skyddsrum sedan kalla krigets dagar finns det fortfarande omkring 65 000 skyddsrum kvar. Lär dig att hitta ditt närmsta skyddsrum, både där du bor och arbetar för att på så vis vara bättre rustad för en samhällsstörning av grövre mått.

Vet du var ditt närmaste skyddsrum finns?

Senast när jag var i Stockholm hade jag ett par timmar över. Jag surfade in på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och klickade mig vidare till skyddsrumskartan för att kunna lokalisera mitt närmaste skyddsrum. Appen är tydlig och fungerar både med kartfunktion och med en exakt adress som går att följa. Tänk på att appen möjligen inte går att använda vid ett omfattande strömavbrott.

Även på tillfälligt besök i en större stad kan det vara smart att veta var närmaste skyddsrum ligger.
Skyddsrummen ska vara tydligt markerade med en informationsskylt vid entrén.

Hemma i Sölvesborg vet jag mycket väl var mitt närmaste skyddsrum ligger, men i Stockholm har jag inte en aning. Det blev en spännande tur längs gatorna bakom Hötorget där appen mycket riktigt pekade ut en gäng skyddsrum, men där verkligheten inte alltid stämde överens med appen. I många fall saknades både skyddsrumsskylt och nödvändig information kring var var man ska gå när man väl tagit sig in i ett garage (skyltat skyddsrum) i markplan.

I större städer är det vanligt att skyddsrummen ligger i underjordiska garage.

Öva på att hitta närmaste skyddsrum

Minst lika viktigt som att titta på en evakueringsplan när du checkar in på ett nytt hotell, bör du titta dig omkring i grannskapet när du kommer till en helt ny stad. Givetvis är det viktigast att veta var skyddsrummet finns hemomkring, men det kan också vara smart att leta efter närmaste skyddsrum, evakueringsväg och återsamlingsplats när du åker bort. På så vis får du rutin i att söka av ett helt nytt område vilket kan vara gynnsamt i ett skarpt läge. Har du inte provat appen så är det smart att göra det på väg till eller från jobbet.

Med appen är det lätt att hitta närmaste skyddsrum.

Allra bäst är givetvis att dyka upp på en kommunal visningsträff (i de kommuner där man anordnar sådana besök i skyddsrummen) för att bilda dig en egen uppfattning om vad som väntar på insidan. Ta gärna med barnen och upptäck skyddsrummen gemensamt.

Du hittar Skyddsrumskartan på MSB:s hemsida. Du kan också googla fram länken direkt. Det finns också en inofficiell skyddsrumstjänst som bygger på MSB:s data på www.hittaskyddsrum.se

 

 

 

 

 

 

Naturbeteskött
Mikroklimat ger tidig skörd