Enorma mängder sparris

6 juni, 2017

Så här i skördetid är vi många som äter sparris åtminstone två gånger om dagen. Vad annars ska man göra av alla mängder med sparrisstjälkar som tränger upp genom jordskorpan flera gånger om dagen. Att frysa sparris går utmärkt, men jag älskar att woka sparris, lök, vitlök och paprika (från affären) tills mina egna plantor ger skörd.

Plachastekt/wokad sparris, lök, vitlök och röd paprika.
Plachastekt/wokad sparris, lök, vitlök och röd paprika.

Det är lätt att verkligen sätta mycket sparris och i väntan på att sparrisplantorna ska växa till sig (det tar vanligtvis tre år innan man kan börja skörda ordentligt från nyplanterad sparris) är det lika lätt att dra upp ytterligare några plantor och sätta i jorden. I väntans tider.

Med andra ord är det inte ovanligt att en helt vanlig amatörodlare har uppemot 40 plantor sparris. Som ger kanske tio femton stjälkar var. I vår lilla sparrisbädd i köksträdgården har vi 6-7 plantor med sparris som gott och väl ger oss tillräckligt med sparris trots att vi äter så att vi nästan storknar. Dessutom har vi lyckan att ha en gammal sort som vräker ur sig sparris med en diameter av 2-3 cm.

Frysa sparris 

Det går utmärkt att frysa sparris för att sedan använda i grytor, wok, för ett steka eller grilla. Själv tycker jag att fryst sparris blir lite tråkig att koka, åtminstone de grövsta delarna som lätt blir mjuka och smaklösa. Ett bra tips brukar annars vara att tärna sparris och frysa den som rabarber. På så sätt blir det enkelt att ta upp sparrisen för att koka soppa eller ösa rakt ner i en gryta. Glöm inte att skala sparrisen innan du tärnar den om stjälkarna är trådiga.

Woka sparris, lök, vitlök och paprika

Ett bra komplement till en picknicklunch eller trädgårdslunch är att woka sparris, lök, vitlök och paprika från affären. Tyvärr är mina egna paprikaplantor långt ifrån skördeklara när sparrisskörden är på topp. Därför köper jag ekologiska paprikor som ger både färg och smak i woken. Ett bra alternativ är att steka/woka inlagd paprika från året innan.

En spansk Plancha ger fantastiskt resultat

Även om jag föredrar att woka på en Muurikkahäll, antingen med gasol eller över öppen eld är den spanska planchavarianten ett bra alternativ. Plancha är ett slags stekbord, med räfflat eller platt stekyta (el eller gas) som du kan sätta rakt på matbordet när du sitter ute i trädgården. Har du turen att få tag på en gasolplancha går dessutom stekbordet att ta med ut i skogen eller till en närliggande park. Hetta upp planchan och stek i smör eller riktigt bra svensk kallpressad rapsolja.

Att steka på en plancha ger utmärkt resultat.
Att steka på en plancha ger utmärkt resultat.

Stekt/wokad sparrislunch 6 personer.

10-15 sparrisstjälkar

4-6 salladslökar eller späd lök (silver, röd eller gul lök)

2-4 vitlöksklyftor

4 röda paprikor (ekologisk) eller en burk inlagda paprikor från året innan

Så gör du: Skär salladslöken på mitten, riv eller hacka vitlöksklyftorna och dela paprikorna på längden i 2 cm breda bitar. Hetta upp planchan ordentligt och stek/woka grönsakena på hög värme i smör eller rapsolja. Föredrar du olivolja så går det lika bra att smaksätta med olivolja. Salta och peppra. Servera tillsammans med charkuterier, ost och nybakt bröd.

Servera med nybakt bröd.
Servera med nybakt bröd.
Charkuterier....
Charkuterier….
Och goda ostar!
Och goda ostar!

 

 

 

 

 

 

 

 

Stå upp för den svenska bonden #bondeupproret2017
Frankrike från hästryggen