Hjortronsylt av fjällens guld

Ända sedan jag första gången smakade hjortronsylt (jo det är rysligt länge sedan) har hjortronsylt varit en klar favorit, godare än både jordgubbs-, hallon- och plommonsylt. I synnerhet på våfflor eller i vår egen variant av hjortronfil från Norrmejerier.

Så här på sensommaren är myrmarkerna proppfulla av vackert gula hjortron som svajar i vinden över kråkris, dvärgbjörk och ett och annat ripbär. Här uppe i Lappland, vid Björkliden med magisk utsikt över Lapporten är hjortronen sena. Kylan har satt käppar i hjulen och vi måste leta intensivt för att hitta tillräckligt med bär för att kunna koka egen sylt till våfflorna.


Med hjälp av barnen plockar vi tillräckligt med hjortron så att det åtminstone räcker till en våffelkväll. Eftersom bären är saftiga och mjuka sjunker de snabbt ihop i burken eller påsen och blir till en sylt nästan av sig själv. Jag brukar därför väga innehållet snarare än att uppskatta dess volym. På så vis blir det enklare att veta hur mycket socker man bör använda när bären väl hamnar i grytan. En bra grundregel är att använda hälften så mycket socker (eller mindre) än vikten på alla rensade bär. Till 1 kg bär går det alltså åt 0,5 kg socker. Undvik syltsocker och satsa på helt vanligt socker.

Recept hemgjord hjortronsylt
2 kg hjortron
1 kg socker (betydligt mindre om du ska äta direkt eller frysa)
Så gör du:
Häll över bären i en gryta. Varva bär med socker och låt vila i grytan i omkring en timme (då vätskar bären ut sig optimalt). Hetta upp bären långsamt och låt småkoka (under lock) under 8-10 minuter). Var försiktig med värmen så att sylten inte bränner vid. Rör runt och låt svalna.
Häll upp på väl rengjorda glasburkar som du diskat och desinficerat på 100°C i ugnen. Förvara i skafferi (upp och ner för att bilda ett vacuum mot locket som skyddar mot bakterier) eller frys in (om du ska frysa burkarna bör du inte fylla ända upp om du använder glasburkar). Servera tillsammans med nygräddade våfflor eller som smaksättning i fil eller naturell yoghurt.

FAKTA: Många moderna syltrecept innehåller konserveringsmedlet Natriumbensoat E211 som framförallt motverkar jäst- och mögelsvampar och en del bakterier. Är du rädd för att sylten ska mögla är det bättre att frysa sylten än att använda E211.
0 kommentarer