Hjortronsylt av fjällens guld

10 augusti, 2017

Ända sedan jag första gången smakade hjortronsylt (jo det är rysligt länge sedan) har hjortronsylt varit en klar favorit, godare än både jordgubbs-, hallon- och plommonsylt. I synnerhet på våfflor eller i vår egen variant av hjortronfil från Norrmejerier.

Inget slår nygräddade våfflor med grädde och hjortronsylt.
Inget slår nygräddade våfflor med grädde och hjortronsylt.

Så här på sensommaren är myrmarkerna proppfulla av vackert gula hjortron som svajar i vinden över kråkris, dvärgbjörk och ett och annat ripbär. Här uppe i Lappland, vid Björkliden med magisk utsikt över Lapporten är hjortronen sena. Kylan har satt käppar i hjulen och vi måste leta intensivt för att hitta tillräckligt med bär för att kunna koka egen sylt till våfflorna.

Trots kylan finns det gott om hjortron i fjälltrakterna.
Trots kylan finns det gott om hjortron i fjälltrakterna.
Högt över Torneträsk med magisk utsikt mot Lapporten plockar vi kvällens skörd av hjortron.
Högt över Torneträsk med magisk utsikt mot Lapporten plockar vi kvällens skörd av hjortron.

Med hjälp av barnen plockar vi tillräckligt med hjortron så att det åtminstone räcker till en våffelkväll. Eftersom bären är saftiga och mjuka sjunker de snabbt ihop i burken eller påsen och blir till en sylt nästan av sig själv. Jag brukar därför väga innehållet snarare än att uppskatta dess volym. På så vis blir det enklare att veta hur mycket socker man bör använda när bären väl hamnar i grytan. En bra grundregel är att använda hälften så mycket socker (eller mindre) än vikten på alla rensade bär. Till 1 kg bär går det alltså åt 0,5 kg socker. Undvik syltsocker och satsa på helt vanligt socker.

När barnen hjälper till går det snabbt att plocka hjortron.
När barnen hjälper till går det snabbt att plocka hjortron.

Recept hemgjord hjortronsylt

2 kg hjortron

1 kg socker (betydligt mindre om du ska äta direkt eller frysa)

Så gör du:

Häll över bären i en gryta. Varva bär med socker och låt vila i grytan i omkring en timme (då vätskar bären ut sig optimalt). Hetta upp bären långsamt och låt småkoka (under lock) under 8-10 minuter). Var försiktig med värmen så att sylten inte bränner vid. Rör runt och låt svalna.

Häll upp på väl rengjorda glasburkar som du diskat och desinficerat på 100°C i ugnen. Förvara i skafferi (upp och ner för att bilda ett vacuum mot locket som skyddar mot bakterier) eller frys in (om du ska frysa burkarna bör du inte fylla ända upp om du använder glasburkar). Servera tillsammans med nygräddade våfflor eller som smaksättning i fil eller naturell yoghurt.

Lyckan att kunna äta nygräddade våfflor med hemgjord hjortronsylt.
Nygräddade våfflor med hemkokt hjortronsylt.

FAKTA: Många moderna syltrecept innehåller konserveringsmedlet Natriumbensoat E211 som framförallt motverkar jäst- och mögelsvampar och en del bakterier. Är du rädd för att sylten ska mögla är det bättre att frysa sylten än att använda E211.

 

 

Solar egg – en bastu utöver det vanliga
Drömmen om ett eget växthus