Hösten är en utmärkt tid för friluftsliv

22 september, 2021
Kategori:

Ett bra sätt för att kunna njuta av naturens skådespel året om är att fortsätta att friluftsa även i lågsäsong. Planera in en tältövernattning i september, en vindskyddsnatt i oktober och en matlagningshelg i november. Fördelen är att vädret sällan är så trist som det kan tyckas om man bara tittar ut genom köksfönstret.

En tältövernattning på höstkanten skapar energi inför vintern.

Bästa tipset för att fortsätta att njuta av sommarens alla naturupplevelser är att fortsätta att ge sig ut i naturen även i lågsäsong. Börja med de bästa dagarna och fyll på med sköna naturupplevelser efterhand som upptäckarviljan och äventyrslysten ökar. Det är givetvis inte så kul att vara utomhus i hällregn, men den som verkligen ger sig ut upptäcker rätt snart att vädret inte alls är så dåligt som man kan tro. Dessutom brukar solen eller åtminstone uppehållsvädret då och då infalla även under regntunga dagar.

Att plocka svamp är ett utmärkt sätt att komma ut i skogen långt in på höstkanten.

Packa smart och ta bara med dig det nödvändigaste

Ett bra tips är att packa lätt och bara ta med sig sådant som man verkligen inte kan vara utan. Hellre kaffe på termos och matlåda om du bara ska gå några kilometer i ett naturreservat än kök, råvaror och matlagningsutrustning. Dessutom kan det ibland räcka med en burk keso, en flaska drickyoghurt och en macka. Vid sidan om kaffet naturligtvis.

Vandra längs svenska låglandsleder eller i ett naturreservat nära dig.

Svamputflykt med övernattning

En kul variant är att kombinera en helt vanlig svamputflykt med övernattning i ett vindskydd. Ta gärna med 5 dl grädde (håller fint i ryggsäcken) och kanske några rotsaker och rensa svampen i vindskyddet. Sedan brassar man lätt en enkel svamppytt över öppen eld och får en höstupplevelse att minnas.

Missa inte de vindstilla dagarna längs havet.
Vindskydden ger bra regnskydd och möjliggör en skön brasa utanför.

Hur ser din kommande helg ut?

Därför ska du stanna hemma i en krissituation
Så slipper du pistillröta på tomaterna