Höstens bladgrönsaker rena rama hälsokuren

Att man blir vad man äter är det flesta människor medvetna om, ändå fortsätter vi att äta precis som vanligt. Genom att öka intaget av bladgrönsaker (många är som bäst på hösten) kan man föryngra tarmarnas funktion radikalt genom att äta grönt från trädgården.

Det är ingen hemlighet att nitratrika grönsaker sänker blodtrycket och att tarmens och munnens – hör och häpna – bakterier har en del i den rollen. Nitratrika bladgrönsaker, som exempelvis spenat, ruccola, mangold och nässlor tros stimulera blodkärlens funktion genom att kärlens väggar blir mjukare och samtidigt vidgas när nitrat omvandlas till kväveoxid i mag- tarmkanalen. Höga mängder kväveoxid hämmar tillväxten av både bakterier och virus och tros minska tumörcellernas tillväxt.

Sätt bladgrönsaker i oktober
Trots att det på vissa håll i landet redan kommit snö går det fortfarande att så bladgrönsaker i söder. Faktum är att fröerna övervintrar i marken (om de inte hinner gro innan snön faller) och sedan tar fart framåt vårkanten när det blir tillräckligt varmt för att gro. Skulle du däremot misslyckas med sådden är det inte värre än att du behöver köpa nya frön. Med andra ord är det bättre att prova än att låta bli.
Tyvärr är det inte bara värme som krävs för att bladgrönsakerna ska växa. Snart blir dagsljuset så kort, så lågintensivt att grönsakerna inte längre vill växa. Om du inte sår i växthus eller tunnelväxthus vill säga och kan komplettera med artificiellt ljus under vintern.

Ett bra tips (om du inte har växthus eller tunnelväxthus) är att så bladgrönsaker i en markstående drivbänk som du enkelt snickrar ihop av några gamla fönster.
Prova att så spenat, sallad, ärtskott, kål (för att äta som bladgrönsaker), vintersallat, vinterportlak, vitlök (för att skörda god blast under vintern) och ruccola och rädisor. Att äta egenodlade bladgrönsaker är både gott och nyttigt. Dessutom extra kul under vinterhalvåret.

0 kommentarer