Höststäda trädgården först till våren

1 november, 2018

När trädgården vissnar ner och buskar, perenner och planteringar förfular trädgården är det lätt att falla för frestelsen att städa bort hela rasket och rensa undan i trädgården inför vintern. Men gör inte. Låt istället vissnade blad, lövverk och trötta perenner stå kvar som ett skyddande lager inför vintern. Först till våren klipper du bort de döda växtdelarna för att kunna njuta av trädgårdens skönhet på nytt.

Låt löv, blad och grenar stå kvar som ett skyddande täcke runt växterna inför vintern.

Det är många som klipper hårt i trädgården på hösten. Många av ren okunskap, men också för att man tycker att det är fult med döda växter som fyller köksträdgård och rabatter. Faktum är att allt det döda finurligt nog har en uppgift och skyddar moderplantan från köld under vinterhalvåret. Rosor, pioner och andra sorters perenner som klipps ner på hösten förlorar sina frostfångare (att frosten stannar i grenverket) och frosten kan obehindrat leta sig ner i rotpaketet med förödande effekt. Dessutom förlorar växten sitt bladverk som under snörika vintrar faktiskt skyddar den genom att fördela tyngden av snö och bilda ett isolerande skal – en mössa – mot kylan.

Löv ger ett utmärkt skydd för växterna på marken. Tänk på att avlägsna allt för tjocka lager med löv på gräsmatten eftersom det annars kan skapa mögel och kväva gräset. I rabatterna däremot ger lövhögarna bra skydd mot kyla.
Undvik att klippa rosor hårt på hösten.

Ett skyddande lager gödsel runt rotpaketet

Känsliga växter som rosor, klematis och rhododendron kan med fördel få ett extra skyddande lager runt fötterna som skydd mot vinterns kyla. Jag brukar passa på att lägga ut en lager gödsel, bränd fin kogödsel som skydd runt rotpaketet för att stärka växterna inför vintern. På så vis slipper du gödsla framåt våren och får samtidigt ett bra skydd för klätterväxterna. Den som inte har tillgång till gödsel (det går givetvis lika bra med kogödsel på påse) kan isolera runt rotpaketet med extra jord, täckbark eller lite granris. Gärna både gödsel och granris i utsatta lägen.

 

 

Ekologiskt i topp - ändå minskar försäljningen på ICA
Låt utemöblerna stå ute