Hur är grobarheten i gamla fröer?

På vårkanten är det alltid lockande att så gamla fröer. Inte minst för att man oftast har lådorna fulla med fröpåsar och dessutom är det inte ovanligt att fröerna tar slut i butik. Ett enkelt svar på om det går att använda gamla fröer är ja. Med en något sämre grobarhet.

Det är ingen hemlighet att grobarheten sjunker i äldre fröer, men utan att vara alltför specifik brukar de flesta fröer har en god grobarhet flera år efter bäst-före-datum. Åtminstone om de förvarats mörkt och torrt – tänk själv fröer som ligger i jorden i flera år och väntar på regn för att kunna börja gro.

Testa grobarheten skarpt
Enklast är att vara ute i god tid och så gamla frön (med marginal för att skaffa nya om fröerna inte gror alls). Nya fröer brukar ha en grobarhet på mellan 80-95% och vanligtvis sjunker grobarheten bara med några ynka procent vilket uppskattningsvis gör att mellan fem och sju frön av tio gror efter uppskattningsvis fem år. Vill du testa fröerna innan de hamnar i jorden kan du lägga ut en handfull frön (beroende på hur många du har) på ett fuktat hushållspapper i en genomskinlig plastpåse för att se hur fröerna gror. Tänk på att fröer som måste ha ljus för att gro måste stå ljust, medan mörkgroende fröer bör stå mörkt. Sedan är det upp till dig att avgöra om resultatet är till belåtenhet eller inte. Vissa menar att minst 50 % bör gro för att man ska använda fröerna, medan andra anser att man kan använda alla fröer som gror. Det gäller bara att ta höjd för att ha tillräckligt många plantor att plantera ut eller så tätt på friland.
På Runåbergs Fröer finns en lista med olika sorters frön och vilken temperatur som krävs för att de ska gro och hur lång tid det tar.
Testa om stora frön flyter
Ett bra sätt för att avgöra om större frön är friska är att testa om de flyter i en skål med vatten. Friska frön sjunker till botten, medan döda frön flyter på ytan.

Bredså överblivna rester
Ett bra tips för att bli av med frön du inte vill använda i den vanliga köksträdgården är att bredså allt huller om buller på friland eller i en odlingsbädd i växthuset. Som du vet blir det mesta grönt från början och oavsett om det är sallad, grönkål eller persilja kan man skörda allt med sax och använda som färska blad i matlagningen. Dessutom är det alltid kul att bredså gamla frön på friland – gärna under väv tidigt på säsongen eller i växthus – och njuta av gröna blad på ytor du inte kommer att använda förrän långt senare.

Bästa tipset är att använda alla frön du har. Varför slänga något som fungerar?
0 kommentarer