I trädens skugga

28 juni, 2017

I mina trakter är träd något man sågar ner så fort det finns tillfälle. Inte ens kommunen värdesätter trädens skugga och dess förmåga att skapa mikroklimat på marken utan avverkar hundraåriga träd utan att plantera nytt. I Frankrike däremot är träden snudd på heliga.

I min värld är träd något man vårdar med respekt, en självklar del av en genomtänkt trädgård där träden ger skugga, vindskydd och bevarar markfukten. Lite som att täckodla hela trädgården utan att vare sig använda gräsklipp, halm eller ensilage. Enkelt uttryckt ger träden ett skyddande tak som bevarar markfukten och ger växterna ett naturligt vindskydd.

Lyckan att äta under ett träd

Det finns inget bättre än att äta – eller fika – i den sköna skuggan under ett träd. Jag älskar eftermiddagskaffet under äppelträdet och gräsets grönska i de frodiga delarna under plommonträdet.

Härliga sittmiljöer under träden (Mullbärsträd) i Frankrike.
Härliga sittmiljöer under träden (Mullbärsträd) i Frankrike.

Nästan inga växter trivs i starkt solljus, åtminstone inte i min trädgård. Istället frodas både nyttoväxter och blommor i gränslandet mellan skyddande skugga och värmande sol. Alldeles nyligen var jag på en resa i Frankrike och slogs av fransmännens kärlek till både träd och solskydd mitt på dagen.

– Såga ner ett träd – aldrig i livet, säger barägaren Bayard som driver en liten restaurang i centrala Cotignac i södra Frankrike.

I Frankrike uppskattar vi det härliga klimatet under träden och skulle aldrig komma på tanken att såga ner ett skyddande träd.
I Frankrike uppskattar vi mikroklimaten under träden och skulle aldrig såga ner ett skyddande träd.

Trädens nytta

Själv älskar jag den svenska benämningen skogsjordbruk (agroforestry på engelska). Ett enkelt sätt att bevara markfukten och kombinera träd, buskar och nyttoväxter i köksträdgården. Märkligt nog är vi svenskar måna om att införa skogsjordbruk i Afrika medan vi själva tar ner fullt produktiva träd i våra egna trädgårdar. Mitt tips är att bevara fruktträden och sätta nya träd så fort du får möjlighet. Odla på höjden på samma sätt som på djupet och kombinera höga och låga växter i en varierande trädgård. Bäst av allt är att träden ger skugga, skörd och ett levande trädgård (med mängder av pollinerare och olika sorters insekter.

För säg den trädgårdsälskare som inte uppskattar ljudet av surrande bin och humlor.

Blommande träd (Japansk liguster) lockar till sig pollinerare.
Blommande träd (Japansk liguster) lockar till sig pollinerare.

Tre tips för att lyckas med träden i trädgården:

1). Välj olika sorters träd i olika höjd och omfång. Har du en liten trädgård räcker det oftast med ett par olika sorters träd. Kombinera äppelträd, plommonträd och bigarråer för en så lång skördesäsong som möjligt. Hellre några få träd av flera olika sorter än många träd av en enda sort.

2). Om du bor i en köldkänslig del av landet kan det vara smart att välja sorter som blommar sent för att vara säker på att slippa frostnätterna mitt i blomningstider.

3). Klipp träden hårt så att du når ända upp i toppen utan att behöva använda en hög stege. På så sätt kan du skörda frukten på hela trädet och slipper skänka frukten till fåglarna.

 

Drömmen om en slänt med lupiner
Lokalproducerat utan krusidull