Inkokning – ett utmärkt sätt att konservera tomater

11 oktober, 2017

Så här i tomatskördetider är det lätt att det blir riktigt mycket mogna tomater på en och samma gång. Ett bra sätt för att ta hand om mycket tomater är att konservera dem på burk. Med hjälp av en klassisk konserveringsapparat (går fortfarande att hitta på loppisar för några hundralappar) blir arbetet enkelt och tidsaffektivt. Nya varianter kan du köpa på nätet.

Lägg in delar av tomatskörden och njut av egna tomater året om.
Lägg in delar av tomatskörden och njut av egna tomater året om.

Vid inkokning (samma sak som hermetisering eller konservering) dödar man oönskade bakterier genom att koka fyllda glasburkar i ett vattenbad. Även om det funkar med en helt vanlig större gryta, är det enklare med en konserveringsapparat där det oftast finns en ställning som håller burkarna på plats. Tänk på att glasburkarna inte får koka hårt (så att dom hoppar på botten) eftersom burkarna då lätt kan spricka. Sträva istället efter att sjuda inkokta grönsaker i 95°C och frukt och bär i 80°C. Även om det funkar med helt vanliga glasburkar med skruvlock är klassiska inläggningsburkar, med glaslock och gummiring allra bäst. Gamla glasburkar går fortfarande att hitta på loppisar och i antikaffärer och dessutom finns det en uppsjö av nya burkar i moderna heminredningsbutiker. Inkokningsapparater däremot (nya) får man köpa i Danmark eller på andra sidan Atlanten.

Konserveringsapparaten består av en helt vanlig gryta med lock och metalltappar som håller burkarna på plats.
I konserveringsapparaten finns det metalltappar som håller burkarna på plats.

Rengör burkarna noggrant

Diska burkarna noggrant innan du fyller dem med innehåll. Ett bra sätt för att sterilisera glasburkar är att lägga dem i ugnen (100°C) under minst en halvtimme. Man kan också koka burkarna och låta dem torka på en handduk efteråt.

Fyll glasburkarna med tomater nästan ända upp till kanten. Stora tomater kan du dela på mitten.

Fyll glasburkarna nästan ända upp till kanten, men lämna ett par centimeter högst upp mot kanten för att undvika att burkarna spricker. Fyll upp burken med vatten eller saltlag (en smaksak) och krydda med det du önskar. Både ingefära, vitlök, oregano och timjan funkar fint till inlagda tomater. Även om du inte använder saltlag kan man lägga i lite salt i burkarna. 1 tsk salt per liter vatten brukar vara ett bra riktvärde.

Fyll upp med vatten eller saltlag.
Fyll upp med vatten eller saltlag.

Värm gummiringarna mjuka

Ett bra sätt för att få följsamma gummiringar brukar vara att lägga dem i en gryta med kallt vatten och koka upp dem försiktigt. Värm grytan tills ringarna är mjuka. Sätt fast gummiringarna på burkarna och knäpp fast locken (vanligtvis med en klämma som håller fast locket innan det bildas vaccum).

Sätt fast de varma gummiringarna på glasburkarna och stäng locket.
Sätt fast de varma gummiringarna på glasburkarna och stäng locket.

Sätt ner burkarna i konserveringsapparaten

Stapla glasburkarna i konserveringsapparaten och sätt fast dem med fjädertapparna (om det finns sådana). Fyll upp grytan med vatten (så att det täcker alla glasburkar) och låt koka i minst en timme (två timmar för kött). Häll bort vattnet och låt burkarna svalna. Tack vare värmen har det uppstått vaccum i burkarna då luften tryckts ut. När burkarna svalnat kan du plocka bort klämmorna. Tack vare vaccumfenomenet kommer locken att sitta kvar ändå.

Hala ner burkarna i konserveringsapparaten och fäst dem i stativet.
Hala ner burkarna i konserveringsapparaten och fäst dem i stativet.
Fyll på med vatten (så att det täcker burkarna) och koka i omkring en timme.
Fyll på med vatten (så att det täcker burkarna) och koka i omkring en timme.

Tips: Tänk på att inkokta bönor kan användas helt utan tillagning. Inkokning är ett utmärkt sätt att lägga in stora mängder bönor i lämpliga portionsförpackningar, lite som Tetrapaksförpackningarna man köper i butik. För min egen del är det utmärkt att koka in bönor eftersom frysen är full med annat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odla egen ingefära
Köp svenska tomater i butik