Inred svampkorgen

25 september, 2019

Att hitta mycket svamp är en sak, men att organisera plockningen för att minimera rensandet vid köksbordet något helt annat. Ett enkelt tips är att rensa svampen så mycket som möjligt ute i skogen och inreda korgen för att hålla olika svampar åtskilda. Och glöm inte svampkniven, svampboken och kompassen. För att hitta hem igen.

En välorganiserad svampkorg gör svampplockningen enklare.

De flesta som plockar mycket svamp är duktiga på att hålla olika svampar åtskilda. I synnerhet om man plockar många olika sorter för att helt enkelt förenkla arbetet hemmavid.

Dicte Helmersson har sina svampkorgar välstrukturerade.

Dicte Helmersson, svampkonsulent från Ängelholm i Skåne tycker att enkla plastburkar eller vikbara jordgubbskartonger passar uppgiften bra. Då är det dessutom enkelt att justera innehåller efterhand som man hittar mycket svamp av en enda sort.

   – Jag plockar mycket olika svampar, stundtals en del oätliga för att ha som exempel och för indikation på mina kurser och de svamparna vill man inte direkt blanda med de ätliga, säger Dicte Helmersson som tillbringar mycket tid i skogarna norr om Osby.

Återvunna vikbara jordgubbskartonger passar utmärkt i svampkorgen.

Bästa tipset är att välja en stadig svampkorg och sedan leta efter lämpliga burkar i plastinsamlingen. Glassburkar, jordgubbskartonger eller köpta trådbackar i plast eller metall fungerar utmärkt. Målsättningen är att det ska vara enkelt att ta i och ur burkarna för att på så vis vara som mest flexibel i fält. Det kan dessutom vara smart att lägga i en extra pappåse längst ner i korgen för att ta fram om man hittar ovanligt mycket svamp.

Köpta plastbackar ger bra struktur.

Glöm inte kompassen (och lär dig hur den fungerar), en svampkniv med borste och en svampbok. Telefon i all ära, men risken är att du saknar täckning när du behöver telefonen som mest.

Och glöm inte kompassen. Och lär dig hur den fungerar.

 

 

 

 

Snälla lämna inte toalettpapper i skogen
Slipa dina knivar