Isvett – säker på isen

3 februari, 2021
Kategori:

Kalla vintrar innebär att isen lägger sig på både sjöar och i skärgården. En fantastisk möjlighet att uppleva naturens magi på fruset vatten. Tänk på att aldrig ge dig ut ensam och aldrig utan säkerhetsutrustning i form av dubbar, ispik, säkerhetslina och ombyte.

När isen lägger sig i skärgården kommer man ut till platser som man annars bara når med båt eller kajak.

Så fort isen lägger sig så ökar antalet incidenter där djur eller människor går igenom isen. Bästa tipset för att kunna njuta av fruset vatten – också under kommande år – är att alltid åka tillsammans med någon annan och alltid ha isdubbar runt halsen då de inte gör någon större nytta i ryggsäcken. Bortsett från livlina, dubbar, ispik och torrt ombyte i en vattentät påse i ryggsäcken måste du också öva på att hantera utrustningen. Det gör du bäst under säkra former, tillsammans med en vän då ni kan öva på att gå igenom isen och sedan ta sig upp på egen hand igen. Öva dessutom på att kasta ut livlinan och försök att dra upp kompisen ur vaken då han eller hon hjälper till med sina isdubbar. 

Sätt på dig isdubbarna redan innan du kliver på isen.

Alltid isdubbar runt halsen

Det är viktigt att ta på sig isdubbarna och lära sig hur de fungerar redan innan du kliver ut på isen. Oavsett om du går eller åker skridskor så måste du alltid ha isdubbar på dig. Tänk på att sätta dem tillräckligt högt upp, i princip ända upp mot halsen för att du ska nå dem enkelt och heller inte skada dina tänder om du går genom isen. Om isdubbarna hänger för långt ner på bröstet kan de skada ditt ansikte och dina tänder om du går igenom isen.

När du inte använder piken för att pika i isen kan du hålla den ledigt under armen för bättre balans och en ledig åkstil.

Lär dig hantera ispiken

En ispik består av ett långt skaft med en metallspets i änden som används för att slå hål i isen för att få en uppfattning om isen hållbarhet. Öva med just din ispik då olika fabrikat (det finns också stavar där den ena staven fungerar som pik) kräver olika mycket kraft för att slå igenom isen. Om du inte själv kan avgöra hur tjock isen är måste du åka med någon som kan. Varför inte på ledarledda skridskoturer tillsammans med Friluftsfrämjandet?

Livlinan sätter du fast på ryggsäcken så att du når den enkelt utan att behöva ta av ryggsäcken. Det kan vara smart att låta livlinan sitta fast upp på ena axelbandet för du lättare ska kunna nå den.

Ha alltid en livlina med dig

Livlinan sätter du fast på ryggsäcken på en lättillgänglig plats som du når utan att ta av ryggsäcken. På så sätt kan du kasta ut livlinan till någon som ligger i en vak eller kasta upp den från isvaken om det är du som gått igenom isen. Tänk på att alltid ha livlinan fastsatt i ryggsäcken för att undvika att du råkar kasta iväg hela linan utan att hålla fast i ena änden.

Förvara ett torrt ombyte – och en handduk – i en vattentät säck i ryggsäcken. Ryggsäcken ger då flytkraft om du plurrar och hjälper dig att komma upp. I synnerhet om du använder grenrem som gör att ryggsäcken inte kan åka upp.

Torrt ombyte i en vattentät säck i ryggsäcken

Om du mot förmodan skulle plurra, alltså gå igenom isen, är det skönt att ha något torrt att sätta på sig när man väl kommit upp igen. Tänk på att packa varma bekväma kläder som gör att du kan fortsätta. Om du mot förmodan plurrar så är det smart att ta sig bort från det svaga isområdet för att undvika att isen brister igen. Stå inte för nära varandra och byt om så fort du kan. Lägg sedan dina blöta kläder i ryggsäcken och gör gärna upp en eld uppe på torra land för värmens skull.

Härlig långfärdsskridskotur vid Skärfva Herrgård i världsarvet Karlskrona.

 

Dra ner rullgardinerna som skydd mot kylan
Pinnbröd över öppen eld