Japans vackra parker

27 oktober, 2017
Kategori:

För en trädgårdsälskare är Japan rena rama drömmen. Vilt, ansat och vackert på en och samma gång. Följ med till Gyokusen Inmaru Garden i centrala Kanasawa och njut av ljuset!

Vackra färgspel förstärker trädgårdens djup och rymd.

För den som älskar trädgård, odling och riktigt bra mat finns det bara ett land att längta till: Japan, Japan och återigen Japan. Detta fantastiska rike som lockat människor att korsa haven i generationer. En stark arbetarkultur färgad av historia och tusenåriga traditioner. Oavsett var du åker i Japan finns det alltid fantastiska parker att besöka. Shinjuku Gyoen National Garden i Tokyo, Okochi Sanso Garden i Kyoto eller en vacker hotellträdgård framför första bästa Ryokan (ett traditionellt gästhus/hotell på landsbygden).

Njut av vackra lövträd i färgskalans alla nyanser.
Njut av vackra lövträd i färgskalans alla nyanser.

Nyrenoverade Gyokusen Inmaru Garden

Efter fem års renovering återinvigdes Gyokusen Inmaru Garden 2015 i centrala Kanasawa. En fantastisk japansk trädgård vid sidan om Kanasawa Castle Park, med anor ändå från 1600-talet (parken färdigställdes redan år 1634). Varje fredag och lördag tänds ett vackert ljud- och ljusspel mellan solnedgången och niosnåret då tre olika ljusshower (totalt sju minuter långa) fyller himlen – och trädgården med ljus. Så här på hösten, när vackra japanska lönnar, buskar och lågväxande gräs reflekterar ljuset är upplevelsen kolossal.

Det vackra tehuset förstärker trädgårdens klassiska uttryckssätt.
Det vackra tehuset förstärker trädgårdens klassiska uttryckssätt.

Ett skådespel av färg och ljus

Jag måste erkänna att jag inte är någon större fantast av ljusträdgårdar. Åtminstone inte när de lockar tusentals besökare och varken ljus eller ljud stämmer överens med manus. Men när allt blir rätt, när ljuset skiftar i styrka samtidigt som musiken ändrar tonart, som dämpar magiskt och höjer tvärt är däremot imponerande. Då kan man bli stående med kameran i hand och bara njuta. Glömma att fotografera och följa ljussättarens tankar i musikens berg och dalbana. Precis så är Gyokusen Inmaru Garden. En plats att återvända till, en plats att älska.

Klassiskt tehus centralt i Gyokusen Inmaru Garden.
Klassiskt tehus centralt i Gyokusen Inmaru Garden.

Besök Gyokusen Inmaru Garden i Kanazawa: Parken är öppen dagligen från morgon till kväll. Under fredagar och lördagar startar ljud- och ljusshowen vid solnedgången och fortsätter ända fram till klockan 21:00.

 

 

 

 

Varmt bad under stjärnorna
Håll dig frisk med chilijuice och apelsin