Jobba mindre lev mer. En bok av Maria Österåker

22 juni, 2021
Kategori:

Alla har väl någon gång reflekterat över det faktum att vi tycks behöva jobba alltmer för att kunna upprätthålla en livsstil som bygger på konsumtion. Maria Österåker bestämde sig för att släppa greppet och lämnade ett välbetalt jobb för att följa drömmen om att vara ledig. Missa inte boken Jobba mindre lev mer som passar utmärkt i hängmattan.

Att ge sig själv tid att vila och att vara förnöjsam med livet självt är ett bra sätt för att må bra.

Många är de människor som drömmer om ett liv styrt av glädje, avsaknad av stress och förnöjsamhet snarare än måsten, stress och känslan av att inte räcka till. Maria Österåkers åttonde bok ger gott om tips kring hur man kan förverkliga sina drömmar och vara nöjd med livet som det är. Bortsett från att vara full av smarta tankar och reflektioner är Marias bok en lättsam läsning som på många sätt förändrar synen på konsumtion, stress, karriär och måndagsångest.

Jobba mindre lev mer är en bok full av smarta tankar kring hur man kan jobba för att leva och inte tvärtom.

Varför har vi skapat ett samhälle där man måste vara sjuk för att känna att det är okej att vila? Marias ord etsar sig fast och jag kan inte göra annat än att hålla med. Marias fråga dyker upp efter det att hon legat och läst en bok mitt på dagen och drabbats av sitt dåliga samvete som mycket framgångsrikt fått henne att undra om hon inte hade något bättre för sig. Och mitt i allt det sköna var njutningen med att ligga och läsa som bortblåst.

Maria Österåker reflekterar kring varför man måste vara sjuk för att det ska kännas okej att läsa en bok mitt på dagen.

Varför måste en frisk människa känna att vilan är utom räckhåll, i alla fall den njutningsfulla, totala vilan? Jag beslöt mig för att göra uppror. Jag vill inte vara sjuk, men jag vill vila. Kanske för att inte bli sjuk. Jag vill kunna se vilan som en proaktiv handling istället för en reaktiv sådan. Ibland när någon frågar vad jag jobbar med och jag känner mig ovanligt modig och frigjord brukar jag svara att jag en självutnämnd deltidspensionär, inte för att jag är sjuk utan för att jag vill förbli frisk. Friskpensionär vid 47 års ålder.

Fördelar med att jobba mindre

Utöver en lång rad reflektioner och smarta slutsatser listar Maria fördelar med att jobba mindre och ger flera förslag på hur man kan tänka för att faktiskt ha råd. Exempelvis skriver hon om vad det skulle kunna innebära att gå ”neråt” i karriären eller att hyra ut eller sälja saker som man inte behöver och därmed skapa pengar att leva av. Men visst finns det baksidor med att jobba mindre och visst finns det människor som provoceras av andra väljer att jobba mindre än vad som är brukligt i ett normalhushåll. Hela tiden har Maria ett batteri med argument i bakfickan och välgenomtänkta reflektioner som stärker läsaren att våga.

Ge dig själv tid att stanna upp och reflektera över det liv du lever. Har du ett liv som du vill eller drömmer du om någonting annat?

Boken Jobba mindre lev mer är en välskriven bok som passar utmärkt att läsa under ledigheten. Har du länge drömt om att våga hoppa, men inte kommit dig för, är det här boken som ger dig mod att våga. Beställ på www.mariaosteraker.fi Boken kostar 23 euro och inkluderar fri frakt.

Fler böcker av Maria Österåker: Självhushållning i praktiken, Lev mer på mindre, Ingen är den andre lik och Ta betalt – om prissättning i skapande branscher.

 

 

Varför blir flädersaften besk?
Vara Ute – så njuter du av ett enkelt friluftsliv