Jordgubbssylt med vit choklad

10 juni, 2020
Kategori:

Koka ihop en smarrig sylt av färska jordgubbar, socker och vit choklad och servera med ugnspannkaka, grädde och färska jordgubbar. Så här gör du!

Skördetid i jordgubbslandet.

Att koka jordgubbssylt i läckra smakkombinationer är utmärkt i jordgubbstider. Oavsett om du har egna jordgubbar eller köper av en odlare i trakten är sommarens röda guld tacksamma att smakmixa. En klar favorit är jordgubbssylt med vit choklad.

Du behöver: 1 liter jordgubbar, 3 dl socker och 100 gram vit choklad.

Chokladknappar är enkla att hantera.

Så gör du:

  • Skölj och snoppa jordgubbarna.
  • Planerar du att äta sylten direkt kan du minska sockermängden till hälften, men vill du förvara sylten i skafferiet är 50-60 % socker av bärens vikt en bra grundregel.
  • Skär jordgubbarna i mindre bitar och blanda jordgubbar och socker i en gryta.
  • Koka upp och låt sjuda i omkring 30 minuter, skumma av vid behov. Ju mer du reducerar desto fastare blir sylten.
  • Ta av grytan från spisen och rör ner vita chokladknappar eller riven eller grovt hackad vit choklad. Rör runt tills allt smält. Mixa gärna med en mixerstav.
  • Häll upp på väl rengjorda glasburkar som du steriliserat i ugnen 100°C i 30 minuter.
  • Servera på varm ugnspannkaka med grädde och färska jordgubbar.
Ljuvliga smaker på varm ugnspannkaka. Som huvudrätt eller dessert är en smaksak.

Mums!

 

 

 

 

Tabbouleh – libanesisk persilje- och tomatsallad
Odla i ett fönster