Jordtestet – hur mår din jord i trädgården?

21 maj, 2018
Kategori:

Så här i planteringstider brukar jordtestet vara ett uppskattat verktyg. Jag gräver helt enkelt på ett tjugotal ställen i rabatterna och räknar antalet maskar som kommer upp i jordkockorna. Ju fler maskar desto bättre. Har du inga maskar alls är det hög tid att mata jorden med organiskt material. Har du däremot mycket mask är det bara att gratulera!

Ju fler maskar du hittar i ett enda spadtag desto bättre.

Hur mår jorden?

Bästa sättet för att ta reda på hur jorden mår är att gräva upp ett rejält jordstycke på flera olika platser i trädgården. Jag brukar gräva åtminstone fem spadtag i varje rabatt (i mindre pallkragar räcker det med ett par spadtag) för att du ska kunna bilda dig en omfattning av hur jorden mår. Hittar du någon mask? Är jorden kompakt, porös eller faller den ihop likt grus? Jag brukar räkna maskar för att bedöma strukturen enligt följande formel. Allra bäst resultat får du om du räknar antalet maskar på en uppgrävd kvadratmeter, men även ett enda spadtag kan ge en god uppskattning om jordens välmående.  

Hittar du mindre än fem maskar i ett eller flera spadtag är det dags att öka tillförseln av organiskt material.
Använd gräsklipp, ensilage eller ogräs som organiskt material.

Mindre än fem daggmaskari ett eller flera spadtag = mullfattig jord med ett stort behov av organiskt material. Minst 10 daggmaskari ett eller flera spadtag = jorden verkar innehålla mull som ger maskarna mat. Mer än 20 maskar i ett eller flera spadtag = grattis du har en utmärkt jord som är full av organiskt material och ger goda förutsättningar för en rik skörd. 

Har du inte tillräckligt med gräsklipp brukar det gå att tigga ihop gräsklipp från grannar, kyrkogårdar och i värsta fall golfbanor.

/ Niklas

 

Egen havremjölk
Sparris till både lunch och middag