Julglögg med vänner

14 december, 2017
Kategori:

Ett bra sätt att göra julen mer tillåtande är att fokusera på mat snarare än prylar. Bjud in vänner, familj och arbetskamrater och satsa på ett härligt julmingel.

Adventsfika, glöggmingel eller mellandagsbrunch. Kärt barn har många namn. Huvudsaken är att man samlas och umgås utan alltför mycket måsten. Satsa på enkel mat, gärna sådant som går att förbereda dagen innan och föreslå vännerna att dela på arbetet. Trots att man bor trångt kan man bjuda riktigt många. Ett bra tips är att bjuda in till öppet hus under hela eftermiddagen. Då slipper du anstormningen vid ett specifikt klockslag och kan ta emot betydligt fler gäster än om alla kommer på en och samma gång. Här får du fyra tips på mat som passar utmärkt till mellandagsbrunchen.

Ta hjälp av barnen och bjud in grannar, vänner och släktingar till ett spontant julmingel.
Ta hjälp av barnen och bjud in grannar, vänner och släktingar till ett spontant julmingel.

Tunnbrödsrulle med lax, färskost, pepparrot och grädde, 40 buffébitar

4 msk riven pepparrot

1 rött äpple (gärna vinteräpple)

200 g färskost

4 skivor tunnbröd

400 g rökt lax

1 ask smörgåskrasse

salt, peppar

Så gör du: Riv pepparrot och äpple och rör samman med philadelphiaost, salt och peppar. Lägg ut tunnbröden och bred ut ostmassan. Fördela den tunnskurna laxen så att den täcker hela tunnbrödsytan. Klipp färsk krasse ovanpå. Rulla ihop rullarna (ganska hårt) och förvara svalt. Det är lättare att skära rullarna i bitar om de är kalla. Skiva upp i omkring 1 cm breda skivor strax innan servering.

Läckra tunnbrödsrullar med lax och färskost. Med grönkål som topping.

Viltköttbullar med grädde och lingon, Cirka 40 köttbullar

Genom att krydda viltfärsen med kalvfond, grädde och lingon blir köttbullarna rena rama lyxen. Viltfärs köper du i välsorterade livsmedelsbutiker eller i en viltbutik.

1,5 dl grädde (40 %)

3 msk ströbröd

1 tsk hel nymortlad kryddpeppar

1 msk koncentrerad kalvfond

1 ägg

1 liten gul lök

500 g viltfärs (det går lika bra med blandfärs)

1 tsk salt

1 tsk nymortlad svartpeppar

1 dl lingon (frysta)

Så gör du: Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, ströbröd, kryddpeppar och fond i en stor skål. Låt stå och svälla i 15 minuter. Blanda i ägget, skala och finhacka löken och rör ner den i färsen tillsammans med ströbrödsblandningen. Salta och peppra och vänd ner lingonen.

Rulla små köttbullar i handen och lägg på en blöt skärbräda. Bryn köttbullarna lätt i smör och lägg sedan försiktigt över dem i en ugnsfast form och låt dem gå klart i ugnen i omkring (ca 15 minuter). Servera tillsammans med strimlad grönkål och lingon eller granäppelkärnor som strös över fatet med köttbullar.

Viltköttbullar i mängder.
Viltköttbullar i mängder.

Korv, plommontomat och basilikaspett, Cirka 20 bufféportioner

3-4 st chorizokorvar

2 pkt plommontomater (ekologiska)

1 kruka basilika (ekologisk)

Så gör du: Skiva chorizokorvar och stek korvskivorna i smör. Låt svalna. Trä en bit korv, ett basilikablad och en plommontomat på en tandpetare och ställ på en bricka. Servera svalt.

Korvspett med chorizokorvar och plommontomat.

Rågbrödsbröd med getost och valnötschutney, 20 bufféportioner

1 rågbröd

2 dl mango chutney

2 dl rostade valnötter

4-6 rädisor (kan uteslutas)

400 g getost

Så gör du: Skär rågbrödet i skivor och dela varje skiva på mitten. På så sätt får du ett mindre rågbröd, omkring 4×6 cm stort beroende av brödets ursprungliga storlek. Häll mango chutney och valnötter i en skål och blanda väl. Skiva rädisorna tunt. Lägg brödskivorna på en bricka och portionera ut en skiva getost på varje brödskiva. Toppa med några skivor rädisa och avsluta med en klick valnötschutney.

Lisa Larsons adventsbarn är en självklarhet på glöggbordet.
Lisa Larsons adventsbarn är en självklarhet på glöggbordet.

 

 

Eget julgodis till jul
Mata fåglarna rätt