Så får du bort hårt sittande kalk i duschmunstycket

10 april, 2021

På många håll är koncentrationen av kalk i dricksvattnet högt vilket innebär att det blir kalkfläckar på både diskbänken och i duschen. Svårast brukar vara att få bort ingrodd kalk i duschmunstycket. Har du provat allt, men lyckas ändå inte få bort kalken? Då kan borrmaskinen vara ett bra alternativ.

Borra försiktigt genom hålen i duschmunstycket med ett mycket fint borr.

Det finns åtskilliga tips på hur man får bort kalkavlagringar i duschen. Några använder ättika, andra testar med citronsyra och vissa mixar 24 % ättika med varmt vatten i ett varmbad där man kan lägga ner duschmunstycket så att ättikan löser upp kalken. Det funkar vanligtvis bra, men när kalken växt till tjocka lager brukar inget hjälpa mot det vita lagret som lägger sig som pansar i skarvar och hålrum.

Även metallmunstycken går att borra upp med ett 1 mm borr.

Testa då ett 1 mm borr och borra försiktigt genom hålen i munstycket. Se till att hålla munstycket stabilt mot diskbänken och borra långsamt. När du borrat bort det värsta kan du lägga ner munstycket i ett ättiksbad, 50 % ättika och 50 % kokande vatten för att lösa upp resten.

Det enda som behövs är en skruvdragare eller borrmaskin och ett fint borr.

Man kan också prova med att enbart använda ättika, gärna varm för bättre effekt. Tänk på att vara försiktig när du hanterar ättika, i synnerhet den 24 procentiga och hantera den som vilken syra som helst.

När alla hål är uppborrade kan du lägga munstycket i ett ättiksbad med varmt vatten för att lösa det sista.

Fakta: Det går givetvis att använda 12 % ättika också, men effekten är mer blygsam, särskilt när ättikan blandas med vatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Så skapar du en äng av scillor
Sterilisera jorden för att slippa sorgmyggor