Kaprishäckar på Malta – går det att odla kapris hemma i Sverige?

Det är lätt att bli förtjust i smaken av god inlagd kapris. På Malta växer kaprisbusken (jo det blir faktiskt en stor buske om den får växa fritt) på torra och steniga platser i smått osannolika skrevor, ofta mitt på en mur. Dessutom kan man ha turen att hitta stora bestånd av kapris längs stengärdsgårdar mellan olivlundar och odlingsfält.

I vår familj är kapris en stor favorit. Det är därför självklart att vi har valt att åka till Malta, kaprisön mitt i Medelhavet där kapris täcker både stengärdsgårdar och murar runt om på ön. Enligt lokala bönder är den svår att föröka, men enligt uppgift ska det gå alldeles utmärkt att ta sticklingar av kaprisplantor även om jag ännu inte provat själv.

Kommersiella odlingar i framförallt Spanien och norra Afrika
Enligt bonden Carmelo Magro som driver ett litet lantbruk i utkanten av Marsaxlokk är kaprisplantan svår att odla kommersiellt eftersom förutsättningarna måste vara optimala för att växten verkligen ska trivas. Istället väljer Carmelo att plocka vilda bestånd av kapris och förädla skörden i klassisk saltinläggning. Till skillnad mot många andra (som gör vinäger- och saltinläggning) använder Carmelo enbart grovsalt som han själv utvinner ur Medelhavet.
– Jag gör en saltinläggning som täcker kaprisen och rör om två gånger om dagen. Efter tre dagar byter jag saltinläggning och öser över kaprisen på rena glasburkar med skruvlock. Täck med saltlag och kaprisen håller i flera år, berättar Carmelo Magro.


Kaprisplantan är flerårig och ger enorma grenar som kan bli uppåt två meter långa
Plantorna ger ett frodigt intryck och ger både utvecklade blomställningar och färdig kapris samtidigt. På Malta plockar man kapris 5-10 gånger under våren ända fram till högsommaren då man upphör med plockningen och låter plantan gå i massiv blom (kapris är outvecklade blomknoppar). Man kan även använda bären, framförallt som krydda i såser och grytor. På kommersiella odlingar däremot plockar man kapris dagligen för att få ut så mycket skörd som möjligt. Var sjätte år beskärs busken hårt för att gynna tillväxten under kommande år.

Så sår du egen kapris
Fröerna gror ofta mycket snabbt även om grobarheten är relativt låg. Allra bäst brukar man lyckas med färska fröer som man plockar med sig hem från någon resa. Har du däremot torra frön gör du bäst i att blötlägga dem ordentligt innan du stoppar dem i jorden. Vattna sparsamt eftersom kaprisplantan avskyr att ha det fuktigt runt fötterna. Den växer trots allt naturligt i riktigt torra bergsskrevor och på stengärdsgårdar. Vanligtvis tar det 3-4 veckor innan späda plantor tittar upp ur jorden.

Föröka kapris med sticklingar
Allra enklast tidigt på våren, mellan februari och mars månad. Välj sticklingar av lite stabilare slag, alltså inte de svagaste mjuka varianterna, men heller inte vedartade grenar. Bäst resultat sägs det att man får om man tar sticklingar direkt från huvudstammen. Sätt sticklingarna i mager jord, omkring tre centimeter djupt i en vid kruka där du får plats med flera sticklingar åt gången. Placera sticklingarna varmt och ljust, gärna på en värmematta. Räkna med att det tar 3-4 veckor innan sticklingarna har utvecklat tillräckligt med rötter så att det verkligen går att plantera om plantorna.
0 kommentarer