Kära läsare – köp inte lök från Nya Zeeland

23 augusti, 2018
Kategori:

Dagen till ära stoltserar Coop med att sälja gul och röd lök från Nya Zeeland för 19,95 kronor kilot samtidigt som svenska lökproducenter kämpar med att få den svenska löken torr. Men för allt i världen – varför använder vi inte svensk knippelök under tiden?

För mig är den globala marknadsekonomin ett gissel som garanterar samma utbud året runt trots att säsongerna varierar i både tid och utbud. Ett klassiskt exempel är den torkade löken som just nu är slut i Sverige och under tiden ersätts med lök från Nya Zeeland. Däremot finns det fortfarande svensk ekologisk lök i butik.

  – Den svenska konventionella löken från förra året är slut och så länge årets skörd inte är torr väljer vi att sälja lök från Nya Zeeland, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Lök från Nya Zeeland fyller Coops lådor.

Leverantören Everfresh (som levererar åt Coop) skickade ut den sista löken från Nya Zeeland den 9 augusti. Efter det har löken kommit från Danmark och Holland, men inte ens Danmark har tillräckliga lager med lök för att kunna möta den svenska efterfrågan.

   – Nu ser vi fram emot att kunna skicka ut den första sändningen av årets lök som enligt odlaren förmodligen kommer att vara klar under vecka 35 eller vecka 36. Den första rödlöken kom ut på marknaden redan under vecka 33, säger Tobias Cedervall, inköpschef på grossisten Everfresh i Helsingborg.

Den svenska knippelöken smakar ljuvligt och går att använda precis som gul torkad lök. Foto: Peter Borgeland.

För oss som konsumenter gäller det att köpa svensk lök i säsong och använda knippelök på samma sätt som den klassiska torkade löken som vi använder under resten av året. På köpet får du späd lökblast som fungerar ypperligt i både pastarätter, sallad och grytor.

Glöm dessutom inte att ställa krav på din närmaste butik. Det är knappast konsumenten som kräver torkad lök från Nya Zeeland utan butiken som inbillar sig att vi konsumenter kräver exakt samma utbud året om. Gynna de butiker som stänger löktråget när den svenska vinterlöken är slut och premiera de som lyfter fram knippelöken som ett hållbart alternativ i säsong.

/ Niklas

 

 

 

 

 

Fallskydd åt melonerna
Torkade tomater i ugn