Kaukasus fantastiska glasverandor

24 juni, 2018
Kategori:

För lite drygt fem år sedan var vi mitt uppe i återställningen av vår egen glasveranda, en fantastisk konstruktion i två plan (plus takterass högst upp) som olyckligtvis revs på 1950-talet samtidigt som hela Sölvesborg blev av med sina mäktiga glasverandor. Om jag vetat hur mycket inspiration jag skulle hittat i Kaukasus skulle jag bokat en resa hit direkt.

Tbilisis balkonger och glasverandor i gamla stan är en fröjd för ögat.
I Kaukasusområdet kan man hitta inspiration till både glasverandor, snickarglädje och balkonger till små och stora hus.

Det finns en rad saker att njuta av när man är ute och reser. God mat, spännande sevärdheter och härliga människor. Kaukasus är fullt av trevliga upplevelser oavsett om man älskar vindlande grusvägar, pittoreska byar, bra bad (i både Kaspiska havet och Svarta havet) och riktigt bra mat med världens bästa naturvin därtill. Det var trots allt i Kaukasus (Georgien) man började göra vin för drygt åtta tusen år sedan.

I Georgiens böljande bergslandskap började man göra vin för lite drygt åtta tusen år sedan.

Glasverandor var man än vänder näsan

Till skillnad från många andra destinationer är glasverandorna och balkongerna (en del med inglasning) lika vanliga på landsbygden som i stan. Genom att bygga en glasveranda smyckades huset majestätiskt samtidigt som man fick ytterligare ytor som kunde användas för samvaro, odling, för att torka tvätt eller sova på under de allra varmaste sommarmånaderna.

Enkla öppna ljusa balkonger.
Och inglasade extrarum som blir som ett svalkande sommarrum.

Trots ett närapå sjuttioårigt järngreppsstyre (Sovjetunionen 1922-1991) med ett makalöst förfall av både kultur, historia och byggnadsvård står förvånansvärt många hus och verandor kvar från 1800- och 1900-talet. Det finns gott om glasverandor och balkonger i både Georgien och Armenien även om Georgien är betydligt rikare än grannlandet och därmed också enklare att uppleva.

Fantastiska glasverandor på landsbygden i Armenien. Sanahin, Debed Kanjon.

Upplev fantastiska Tbilisi, Georgiens huvudstad

Är du nyfiken på Kaukasusområdet och samtidigt på jakt efter inspiration för att kunna bygga en egen glasveranda eller varför inte återställa en veranda eller balkong som rivits eller ersatts av industriell massproduktion är en resa till Georgien att rekommendera. Det räcker till och med att stanna i huvudstaden och ägna några dagar åt att strosa i gamla stan. Har du ork och nyfikenhet är landsbygden helt fantastisk. Hyr en bil och upplev regionens skönhet, från minsta lilla by på landet till bergstrakternas och slätternas skönhet.

 

 

 

 

Georgiskt bröd i bakugn ”Det godaste bröd jag ätit på länge”
Frysa fläderblommor?