Klipp bort nätet runt talgbollarna

25 januari, 2019
Kategori:

Så här års är vi många som tycker om att mata fåglar med både talgbollar och fågelfrön. Om du inte orkar göra egna talgbollar – vilket faktiskt inte är särskilt svårt – bör du åtminstone plocka bort nätet runt talgbollarna för att undvika att både fåglar och hundar skadas. Eller köpa talgbollar utan nät. Nyligen syntes en video på nätet där en fiskmås svalde en hel talgboll med nät och hela rasket.

Med hjälp av en talgbollsmatare håller talgbollarna längre och risken för att fåglarna ska skadas minskar.

Ett bra tips är att använda en talgbollsmatare (som du fyller med flera talgbollar utan nät) där fåglarna kan äta utan att kunna stjäla hela bollen. Klipp bort nätet med en sax och kasta det i soporna innan du lägger bollarna i korgen. Det finns en rad olika sorters talgbollsmatare i både plast, metall, ståltråd och flätad pil eller björk. En fågelmatare i plast, med ett skyddande tak av plåt skyddar både mot stöld och väta vilket gör att bollarna håller längre.

Klipp bort näten med en sax och kasta dem i soporna. Köp allra helst talgbollar utan nät.
I talgbollsmataren skyddas bollarna från väta och regn.

Djuren förstår inte att plasten inte går att äta

Nätet kring talgbollarna är gjort av plast och hamnar lätt i naturen där både däggdjur och fåglar gärna äter det. Även hundar verkar gilla talgbollar eller tomma nät som doftar gott. Väl i magen sätter sig näten på tvären där de skapar smärtsamma stopp helt eller delvis. Det är inte ovanligt att djuren dör. När det handlar om hundar (som vi tar till veterinären) är det extra svårt då man inte ser näten på röntgen och därmed kan ha svårt att tolka symptomen. Dessutom fastnar fåglar lätt i näten som snabbt blir till en dödsfälla.

I talgbollsmataren kan fåglarna äta en talgboll åt gången.

Så matar du fåglarna rätt.

 

Testa krisberedskapen
Kossorna som gör mig glad