Klippa ner eller låta sparrisblasten stå kvar i trädgården?

Så här på hösten är det många som funderar på om sparrisen bör klippas ner eller avlägsnas först fram på vårkanten? Beroende på vilken sort du odlar kan det vara smart att tänka till.

Ända sedan sparrisen blev vanlig i svenska yrkesodlingar och trädgårdar har man diskuterat behovet av att klippa ner blasten innan vintern för att undvika angrepp av i första hand svampsjukdomar. Både gråmögelsporer, Stemphylium (sporsäckssvampar) och sparrisrost övervintrar i gammal blast med risk för tidigt angrepp året efter. Dessutom kan risken för angrepp av exempelvis blå sparrisbagge mindre om blasten avlägsnas redan på hösten.
Man kan också mylla ner blasten i jorden (bör täckas ordentligt) vilket kan begrava en del puppor som gör det svårt för de vuxna skalbaggarna att ta sig upp ur marken året efter. En procedur som är lämpligast i yrkesodlingar.


Nackdelen med att kapa blasten redan på hösten är att det uppstår håligheter i stammen som sticker upp ur jorden. När det regnar fylls håligheterna med vatten som vid frost kan sprängas sönder och skada sparrisens rotsystem.

Resistenta sorter
Numera är många nya sparrissorter resistenta mot en rad vanliga svampsjukdomar vilket minskar behovet av att avlägsna blasten under hösten. För dig som odlar gamla sorter är rådet att avlägsna blasten redan på hösten, medan du som odlar nya sorter kan låta blasten stå kvar i grönsakslandet ända fram på vårkanten då blasten vissnat ner.

Lycka till!
1 kommentarer