Knäckebröd precis som förr i tiden

Att hänga upp knäckebröd över spisen (eller som i mitt fall över diskbänken) hör vintern till. Så här bakar du ett ljuvligt knäckebröd med smak av rosmarin och kummin.

Det finns av uppsjö med olika sorters knäckebröd till både jul och festligheter. Jag uppskattar framförallt ett hård bröd bakat på råg- och vetemjöl med hyfsat mycket rosmarin. Kummin strör du ovanpå som smak och dekoration.

Du behöver:
10 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
1 msk salt
1 msk honung
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
3-4 msk torkad rosmarin
Kummin att strö ovanpå
Så gör du: Sätt ugnen på 220 grader. Värm vattnet fingervarmt och smula ner jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt och rör tills jästen har löst sig. Häll i mjölet och blanda tills degen är fast. Häll i oljan och arbeta in oljan och rosmarinen i degen. Jäs under duk i 30 minuter.
Dela degen i fyra bitar och därefter varje del på nytt i fyra bita. Kavla ut de små bitarna av degen till runda oregelbundna kakor på ett mjölat bakbord. Strö över kummin och ”kavla” fast dem med en brödkavel. Sätt ner ett glas upp och ner i mitten av varje kaka för att stansa ut ett hål i mitten. Grädda kakorna på bakplåtspapper mitt i ugnen i 5-7 minuter. Var försiktig mot slutet då bröden snabbt bränns. Låt svalna på galler och häng upp på en rundstav över spisen eller diskbänken.

0 kommentarer