Knäckebröd precis som förr i tiden

28 december, 2018

Att hänga upp knäckebröd över spisen (eller som i mitt fall över diskbänken) hör vintern till. Så här bakar du ett ljuvligt knäckebröd med smak av rosmarin och kummin.

Hemgjort knäckebröd hör vintern till.

Det finns av uppsjö med olika sorters knäckebröd till både jul och festligheter. Jag uppskattar framförallt ett hård bröd bakat på råg- och vetemjöl med hyfsat mycket rosmarin. Kummin strör du ovanpå som smak och dekoration.

Häng knäckebrödet runt en stång (kvastskaft) med kedjor eller band från tak eller fläktrör. Enkelt att komma åt och dessutom snyggt.

Du behöver:

10 dl vetemjöl

3 dl rågmjöl

1 msk salt

1 msk honung

50 g jäst

5 dl vatten

2 msk olja

3-4 msk torkad rosmarin

Kummin att strö ovanpå

Så gör du: Sätt ugnen på 220 grader. Värm vattnet fingervarmt och smula ner jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt och rör tills jästen har löst sig. Häll i mjölet och blanda tills degen är fast. Häll i oljan och arbeta in oljan och rosmarinen i degen. Jäs under duk i 30 minuter.

Dela degen i fyra bitar och därefter varje del på nytt i fyra bita. Kavla ut de små bitarna av degen till runda oregelbundna kakor på ett mjölat bakbord. Strö över kummin och ”kavla” fast dem med en brödkavel. Sätt ner ett glas upp och ner i mitten av varje kaka för att stansa ut ett hål i mitten. Grädda kakorna på bakplåtspapper mitt i ugnen i 5-7 minuter. Var försiktig mot slutet då bröden snabbt bränns. Låt svalna på galler och häng upp på en rundstav över spisen eller diskbänken.

Låt knäckebröden svalna på galler innan du hänger upp dem.

 

 

 

Små träd till knäckebröden
Vintertur i mellandagarna