Koka egen björksavssirap

3 april, 2022
Kategori:

Nu är det hög tid att koka björksavssirap. När våren återvänder och saven stiger i björkarna är det en ypperlig tid för att tappa björksav och koka egen sirap. Utmärkt till både pannkakor och våfflor. Så här gör du egen björksavssirap.

En stor björk kan tappas på mellan 5-15 liter björksav om dagen.

Att tappa björksav är enkelt och kul och det enda som behövs är en borrmaskin, borr, slang och en behållare för att samla upp saven. Saven stiger i björkarna ganska tidigt på säsongen, i början av mars i södra Sverige och håller i fram till lövsprickningen. Därefter är björksaven inte lika god och man behöver plugga trädet för att bryta läckaget och låta trädet läka. Tänk på att fråga markägaren om lov innan du tappar sav då detta inte ingår i allemansrätten.

Borra ett hål i björken, lika stort som slangen du använder och för in slangen i hålet (använd helst en genomskinlig 8-10 mm slang så att du ser om saven börjar rinna). Låt saven rinna ner i en dunk eller en PET-flaska som du fäster med en snöre för att undvika att den faller omkull.

Det går åt mycket sav för en deciliter björksavssirap

Precis som med lönnsirap, som reduceras av lönnens sav (det finns särskilda arter av lönnar som används för lönnsirapsproduktion) så reduceras björkens sav långsamt på låg värme för att undvika att saven bränner. Av omkring 5 liter björksav blir det cirka 0,5 dl björksavssirap beroende på hur hårt du reducerar den. Det är lätt hänt att sirapen bränner, särskilt på slutet så se till att hålla dig i närheten av spisen – och sänk värmen – för att undvika att sirapen smakar bränt.

Egen björksavssirap smakar ljuvligt och är inte lika söt som lönnsirap.

Fusk i den industriella produktionen

Det är inte ovanligt att den kommersiella björksavsbranschen fuskar. Vissa låter saven koka med björklöv för tydligare smak, men då måste man först frysa saven tills dess att löven utvecklats och sedan reducera avkoket långsamt medan andra tillsätter vanligt vitt socker.

Reducera björksaven utan lock på medelhög värme.
Skumma av efterhand som skum uppstår. Det slutar efter en stund.
Efterhand som saven reduceras koncentreras den mörka ”sockriga” färgen.
Man kan behöva använda ett kaffefilter för att sila bort kristaller och smuts ur saven.
Sänk värmen och låt saven reducera långsamt.
På slutet måste du stå och vakta sirapen så att den inte bränner. Det tar lång tid att reducera sirap, men på slutet går det fort och det bränner lätt.
Häll upp den varma sirapen på väl rengjorda glasflaskor eller i glasburkar och låt svalna.

 

Tre vilda lökar att använda i matlagningen
Preppingtips nummer 14: Bunkra vatten solidariskt