Koka egen granskottssirap

25 maj, 2020
Kategori:

Gillar du smaken av lönnsirap bör du prova att göra egen granskottssirap. Utmärkt till desserter, ost och kex, fruktsallad och som smaksättare i brödbak. Så här gör du.

Tänk på att du inte får plocka granskott hur som helst– ingår inte i allemansrätten- utan att fråga markägaren om lov. Använd ljust gröna granskott 1-3 cm långa.

Färska granskott går att äta som de är. De bjuder på en syrlig upplevelse som smakar utmärkt i te.

Enklaste receptet. Enkelt, men långsamt. Ger en ljus sirap.

Varva färska granskott med lika mycket socker i en rengjord glasburk. Många menar att man bör använda rörsocker för smakens skull, men det går lika bra med vanligt socker.

Varva färska granskott med lika mycket socker ända upp till kanten av en glasburk.

Jag använder decilitermått och varvar en deciliter socker med en deciliter granskott och varvar så ända upp tills burkens kant. Skaka ner sockret så att det fyller alla hålrum och sätt på locket. Sätt sedan burken i en öster- eller västerfönster (inte i söder) och låt stå till dess att allt socker löst sig.

Ställ burken i ett öster- eller västerfönster och vänta tills allt socker löst sig. Rör om en gång i veckan.

Granskotten innehåller vätska som kommer att smälta sockret efter hand som fukten stiger. Efter 3-8 veckor beroende på hur varmt det är och hur mycket vätska granskotten innehåller så har allt socker smält. Då kan du sila bort granskotten och börja att använda granskottssirapen direkt. Förvara i skafferiet.

Granskottssirap håller tack vare sin höga sockerhalt i flera år. Glöm inte att röra runt i burken – eller vänd runt burken – en gång i veckan under hela processen. Smälter inte allt socker kan du prova att tillsätta vatten. Använd en tesked och tillsätt en tesked åt gången.

 

Snabbaste sättet. Ger en mörk sirap.

Kokad sirap blir mörkare än den som smält i fönstret.

Koka 300 gram granskott i en liter vatten i tio minuter. Sila bort granskotten och rör ner 1 kg socker i grytan. Rör om tills allt socker löst sig och reducera till önskad konsistens. Var försiktig så att det inte bränns. Vaktar du ständigt kan sirapen bli ljus, men den blir lätt mörk om du reducerar starkt. Skumma av vid behov och häll upp på rengjorda glasburkar. Förvara i skafferiet.

Koka upp 300 gram granskott i 1 liter vatten.
Sila bort granskotten.
Och reducera sirapen till önskad konsistens.
Skumma av vid behov och häll upp på rengjorda burkar.
Supergott på desserter eller på ost och kex.

 

 

 

 

 

Banana Coconut French Toast - fransk toast över öppen eld
Makrillsrom som smörgåspålägg