Koka egen nyponsoppa

6 september, 2019

Ta med en korg och ge dig ut i skogen på jakt efter nypon. När du väl hittat på ett par pålitliga buskage går det snabbt att fylla en hel korg. Så här kokar du egen nyponsoppa.

Vresrosens nypon är betydligt större än Stenrosens.
Stenrosen är den vanligaste vilda nyponsorten.

Oavsett om du använder Stenros (den vanligaste vilda sorten) eller den betydligt större Vresrosen går det snabbt att plocka 7 dl nypon som krävs till en sats soppa på 1,5 liter.

Medan nyponen från Vresros är stora och fyller korgen snabbt är Stenros betydligt mindre.

Det går snabbt att fylla en hel korg med nypon.

Du behöver (1,5 liter nyponsoppa)

  • 7 dl färska nypon
  • 1,5 liter vatten
  • 1,25-1,5 dl socker (beroende på tycke och smak)

Så gör du: Plocka bort grenar och fnas från nyponens ändar. Dela gärna frukterna på mitten för att undvika att du får med dig någon mask. Om du orkar kan du plocka bort några kärnor redan nu, men det går utmärkt att låta allt koka med i grytan. Mixa nyponen snabbt i en blender med lite vatten och koka upp nyponmixet med 1,5 liter vatten. Låt koka i omkring 20 minuter. Skumma av koket så får du bort en majoritet av kärnorna.

Dela nyponen på mitten för att upptäcka mask.
Mixa nyponen lätt i en blender.
Koka frukt och kärnor i 20 minuter i 1,5 liter vatten. Det är enkelt att plocka bort majoriteten av kärnorna med en sked.

Har du tillgång till en kraktfull blender kan du mixa nyponsoppan i ett par minuter för att slå sönder så många kärnor som möjligt. Man kan också mixa med en stavmixer eller mosa frukterna med en gaffel. Sila bort frukt- och kärnor med en finmaskig sil och häll tillbaka soppan i en diskad gryta. Rör ner 1,25 dl socker och låt soppan koka upp på nytt. Tycker du att soppan blir för tunn kan du eventuellt reda av den med 1 msk potatismjöl.

Sila nyponsoppan i en finmaskig sil för att slippa kärnor och klumpar.

Servera varm, kall eller tillsammans med grädde eller en klick glass.

Få saker smakar så gott som hemgjord nyponsoppa. Emaljkoppar av Hanna Emenius i Sölvesborg.

 

 

 

 

 

Plommon- och äppelmos
Squash stroganoff