Koka egen slånbärsglögg

19 november, 2020
Kategori:

Inget är så gott som hemkokt glögg på slånbär. En utmärkt dryck till advent.

Slånbärsglöggen är smakrik utan att vara söt.

Vänta till slånbären är riktigt mogna innan du plockar dem från busken och lägg dem i frysen innan användning om frosten ännu inte gjort entré. Slånbär är nämligen en aning sträva i smaken, något som avtar när bären nypts av frosten.

Frostnupna bär är inte lika sträva som färska.

För en ordentlig sats behöver du åtminstone plocka en liter slånbär. Man kan givetvis göra en halv sats, men den som fått smak på slånbärsglögg vill inte dricka något annat och då går glöggen snabbt åt. Själv gör jag alltid minst dubbel sats och får fyra liter glögg åt gången.

Fem liter slånbär räcker till omkring 10 liter slånbärsglögg. Tänk på att det kan vara besvärligt att hantera stora mängder glögg i köket. (Talar av egen erfarenhet).

Du behöver (för omkring 2 liter slånbärsglögg)

1 – 1,2 liter slånbär

5 kanelstänger

2 tsk kryddnejlikor

1 msk torkade enbär

4 -5 stjärnanis

1,5 – 2 dl farinsocker eller strösocker (beror på hur söt du vill att glöggen ska vara)

2 liter vatten

Så gör du: Mortla kryddorna för att får ut så mycket smak av kryddorna som möjligt. Lägg över slånbär och kryddor i en stor kastrull, en metallhink eller annat värmetåligt kärl och koka upp 2 liter vatten i en gryta bredvid.

Mortla kryddorna för att få fram smakerna ordentligt.

Häll det varma vattnet över bären och kryddorna och låter glöggen svalna. Sila av vätskan från bären när allt svalnat med hjälp av en metallsil och koka upp vätskan på nytt. Häll över den varma vätskan över bären och låt återigen svalna. Upprepa processen två gånger om dagen och lät vätskan och bären svalna däremellan. Bären bör inte koka med glöggen utan silas av innan uppkok.

Häll det varma vattnet över bär och kryddor och låt svalna under lock.

Ju fler gånger du låter vätskan koka upp desto mer smak i glöggen. Sträva efter att koka upp vätskan åtminstone 4-5 gånger. Sista gången silar du av glöggen med en silduk och låter den koka upp en sista gång tillsammans med sockret. Det gör inget om glöggen ”på tillväxt” står svalt under någon dag om du inte har möjlighet att koka upp den två gånger om dagen. Farinsocker ger en något mindre söt smak än vanligt strösocker. Servera varm till advent med mandel och en pepparkaka.

Nykokt glögg smakar ljuvligt.

 

 

 

 

Baka lussekatter över öppen eld
Vilket stormkök ska jag välja?