Kolat tyg som fnöske

3 november, 2019

Klassiskt fnöske utvinns av fnösktickans sämskskinnsliknande innandöme och används av den som gör eld på primitivt sätt med bågdrill eller flinta och eldstål. Ett artificiellt alternativ är att använda kolat tyg som fnöske – tyg som förkolnats i en syrefri miljö – och göra eld som förr i tiden. Så här kolar du eget tyg.

Kolat tyg glöder fantastiskt bra.

Principen för att kola tyg är den samma som när man tillverkar kol i en kolmila. Man utsätter materialet, i det här fallet bomullstyg, från en t-shirt eller ett lakan för hög värme i en syrefri miljö. Allra bäst är att använda en burk av metall med lämpligt lock som snäpps eller trycks fast så att gaserna som uppstår i förkolningsprocessen luftas ur burken utan att det kommer in syre på insidan. Om du använder burkar med gängat lock måste du slå ett par hål i locket med en spik och hammare för att få samma funktion. Då kan du exempelvis använda en gammal färgburk för att tillverka riktigt mycket kolat tyg på en och samma gång.

Fördela tygstyckena i plåtlådan och lägg burken rakt i elden.

Efter bara någon minut i elden kommer du att upptäcka att det brinner i glipan mellan burk och lock – med en gasliknande låga – till dess att gasen är slut. Efter 10- 15 minuter i elden är tyget klart. Vissa menar att det är bättre att sätta burken på en glödbädd, men jag tycker att det går lika bra att sätta den rakt i elden. Tänk bara på att det behöver brinna runt hela burken för att undvika att bara delar av tyget förkolnas.

Så gör du:

Leta upp en metallburk med passande lock. Det går utmärkt att både använda en liten eller stor burk, karamellburk eller kakburk spelar ingen roll så länge glipan mellan burk och lock inte släpper in något syre. Jag brukar klippa 10×10 cm eller 15×15 cm stora tygbitar som läggs huller om buller i lådan. Lägg in burken rakt i elden (jag brukar göra kolat tyg i kakelugnen när jag ändå eldar) och låt den ligga mitt i elden i 10-15 minuter. Man kan också använda större sjok av tyg som efter kolningsprocessen rivs i lämpliga storlekar.

Efter tio minuter i elden har t-shirten förvandlats till kolat tyg. Tjocka kragar och sömmar kan behöva något längre tid.

Lyft ut burken ur elden, men öppna den inte. Om du öppnar burken direkt kommer tyget att fatta eld när syre släpps in i utrymmet. Låt istället burken svalna innan du öppnar.

Du ser hur gasen trycks ut i glipan mellan burk och lock och tar eld i eldstaden.

Så fort ditt kolade tyg är klart kan du använda det som klassiskt fnöske. Samla upp en gnista och använd kolat tyg som glödhärd i ett fågelbo av torrt gräs eller näver. Blås ordentligt till dess att glöden bildar en låga.

Det går utmärkt att tända kolat tyg med både eldstål och flinta och stål.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

 

 

Tjärved, fetved eller töre
Smakrik japansk ramen