Kolbulle över öppen eld

25 december, 2018

Under längre ledigheter mitt i vintern passar friluftsliv och matlagning över öppen eld utmärkt. Ett bra sätt att mätta många och samtidigt dra nytta av den värmande elden är att laga mat tillsammans över öppen eld. Kolbullar passar de flesta. Det enda som behövs är en pannkaksliknande smet (som du blandar hemma), en stekpanna i gjutjärn, smör, lingon, rimmat fläsk och en värmande eld.

Stek fläsket knaprigt i rikligt med smör.
Härliga vinterdagar vid havet.
Med en lättviktspanna i ryggsäcken kan man ta med sig kolbullesmeten också på längre skidutflykter. Utmärkt mat när det är kallt.

Du behöver: Kolbulle med rimmat fläsk. 4 personer.

5 dl vetemjöl

6 dl vatten

1 tsk salt

400 gram rimmat fläsk

smör

lingon (sylt eller rårörda lingon)

Så gör du: Blanda smeten hemma och förvara i en tätslutande flaska. Gärna med stort lock så att smeten går att vispa ute i skogen. Alternativt kan man stänga locket och skaka flaskan för att undvika att smeten skiktar sig. Tärna fläsket och stek det knaprigt i rikligt med smör. Häll bort fläsket och lägg i en fjärdedel i pannan på nytt och häll över en fjärdedel av smeten. Stek kolbullen på medelvärme i 2-3 minuter på var sida. Servera med rårörda lingon.

Det passar utmärkt att göra kolbulle också i en eldkåta eller stuga.

Ursprung:Kolbullen är en gammal nationalrätt som först upptäcktes i Hälsingland och sedan spreds till Jämtland. Ursprunget tros dock komma från Dalarna dit svedjefinnarna utvandrade under sextonhundratalet och framåt. Finnarna var skickliga svedjebrukare som förvandlade täta barrskogar till småskaliga jordbruk, framförallt med rovor och råg. Jakt och fiske var en viktig del i deras självhushåll vid sidan om boskapsskötsel. Förmodligen utvecklades finnarnas kokkonst under den stora kolar- och skogshuggarepoken och dagens kolbulle såg dagens ljus. I Dalarna kallades rätten ursprungligen för kolbotten och åts tillsammans med messmör, vanligen messmörsdoppa.

/ Niklas

Vintertur i mellandagarna
Kör säkert i jul