Konsumtion – jordens undergång

15 november, 2018
Kategori:

I hela mitt liv har jag tjatat om konsumtionens påverkan på jordens natur. Inte för att jag på något sätt inte uppskattar bra prylar, utan framförallt för att jag – under mina resor – sett vilka konsekvenser vår västerländska livsstil får på andra platser på jorden. Nu växer dessutom konsumtionen över hela jordklotet och människor handlar som galningar. Idag kom Naturvårdsverkets alarmerande uppgifter; våra shoppningvanor orsakar omkring 101 miljoner ton koldioxid (2016) vilket gott och väl blir drygt 10 ton per person. Bara i Sverige. Det läskiga är att knappt två tredjedelar av utsläppen sker i andra länder.

Fullproppade lastbilar rullar ut till hamnen i Dandong, Kina.

Det är så lätt att klanka ner på människor som reser. På kossor, biltrafik, på de som äter kött eller på andra som medvetet väljer vegankost – eller andra nyttigheter – som ofta påverkar naturvärden på helt andra platser i världen utan vår omedelbara kontroll. Ändå är det varken biffen eller bilen som orsakar de största klimatavtrycken utan mängden transporter som du och din livsstil orsakar. Inte minst via konsumtion.

Kinesiska hamnar går för högtryck för att möta världens efterfrågan på billigt skräp, Dandong.

Det här är en tung dag – jag är knappast glad för att utsläppen tycks öka mest hela tiden, men tacksam över att konsumtionens påverkan äntligen lyfts upp till ytan. Få saker är så enkla att påverka som att sluta konsumera. Livsfarligt säger en del, åtminstone de som försvarar det kommersiella samhället som helt och håller bygger på konsumtion av saker och tjänster vi varken behöver eller blir särskilt lyckliga av att köpa. Kanske är Trumps handelstullar ändå inte så dumma. Åtminstone inte om man vill värna om inhemsk produktion och utvecklandet av tjänster, gärna mat och livsmedel om jag får bestämma, som tar hänsyn till klimat, miljö, djur och människor. Då minskar åtminstone klimatavtrycket samtidigt som människor äter bättre och vi får chans att leva och verka på landsbygden.

Kläder i mängder (överblivna kläder som ingen vill ha) säljs på gatan i Sydkoreas huvudstad Seoul.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gårdspump - en säkerhetsfråga
Hållbarhet handlar om att sluta rusa. Och låta omställningen ta tid.