Krabbelurer över öppen eld

26 januari, 2020
Kategori:

Svårt att veta vilken typ av mat du ska göra på skogsutflykten? Testa krabbelurer som påminner om amerikanska pannkakor och servera med äppelmos till.

Allra enklast är att göra smeten hemma och ta med den ut i skogen i en tät flaska eller burk med skruvbart lock. Gör upp en brasa och stek krabbelurerna i riktigt med smör. Omkring två minuter på var sida. Servera med äppelmos eller doppa i socker och kanel.

Elden ger både mat och värme. Skaffa en särskild stekpanna för utomhusbruk eller använd en gammal gjutjärnspanna som du köper på loppis och inte behöver göra ren från sot.

Så gör du: Sträva efter en lös smet för att kunna ösa smeten från flaskan rakt i stekpannan. Blir smeten trögflytande kan du tillsätta ytterligare lite mjölk. Blanda väl.

Till 10 plättar (cirka 8 dl smet) behövs:

  • 2 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1-1,5 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • Smör att steka i

Knäck äggen i en bunke och vispa ner sockret till en lös smet. Häll i mjölken och vispa ner alla torra ingredienser i smeten och blanda väl så att det inte blir några klumpar. Häll över på en tät flaska som håller tätt i ryggsäcken. Väl i skogen värmer du upp en stekpanna och steker krabbelurerna i omkring 2 minuter på var sida. Var försiktig så att det inte bränner. Servera med äppelmos eller doppa i kanel och socker.

God tur!

/ Niklas

 

 

 

 

Så får du Trangiaköket i nyskick
Laga mat i skogen