Laga mat i kokgrop

7 februari, 2018

Om man saknar spis är en kokgrop i marken ett ypperligt sätt att tillaga både kött och grönsaker. Kokgropen kan liknas vid en ugn som ger en säker matlagningsmetod där maten tillagas i ångan av sin egen vätska. Godare än så här blir det inte.

Mat som lagats i kokgrop smakar ljuvligt gott.
Mat som lagats i kokgrop smakar ljuvligt gott.

Bortsett från en spade behöver man en hög med knytnävsstora stenar för att kunna laga mat oavsett var i världen man befinner sig. I flera tusen år har nordbor lagat mat i marken med hjälp av varma stenar som sakta tillagat både små och stora rätter under jorden. Arkeologer har bland annat hittat kokgropar där man tror att hela älgar har tillagats i marken. Allra bäst resultat får man med lite mindre djur eller grönsaker. Även fisk blir fantastisk god i kokgrop.

Potatis, lök och morötter blir ljuvligt gott i marken. Glöm inte att krydda.
Potatis, lök och morötter blir ljuvligt gott i marken. Glöm inte att krydda.

För att skydda maten från den smutsiga jorden runtomkring behöver man ett skyddande lager aluminiumfolie. Det är enkelt och sluter tätt på ett bra sätt utan att förändra värmeegenskaperna. Ursprungligen använde man grov näver eller stora blad som lindades runt köttstycket eller grönsakerna innan byltet placerades i kokgropen. Långt senare började man också använda fuktigt blött tidningspapper som lindades runt maten och fixerades med hjälp av snöre. Det är en vanlig lösning som än idag används av scouter och friluftsmänniskor som fortfarande uppskattar kokgropens möjligheter.

Gör så här:

 • Lägg björknäver i blöt så att nävern blir formbar och mjuk. Tänk på att du behöver hela näverskiktet, även det brunaktiga korkartade lagret som finns bakom den vita ytan längst ut på björkstammen. I kallt vatten behöver nävern ligga i vatten över natten. Med varmt vatten räcker det i några timmar.
 • Gräv en rejäl grop i marken, allra helst på en plats där jorden är torr. Gropen behöver vara omkring 50 cm djup, med raka fina kanter som inte rasar. Tänk på att gräva gropen tillräckligt stor så att maten får plats i gropen även när alla stenar ligger på plats.
Gräv en rejäl grop i marken, tillräckligt bred och djup så att du får plats med både stenar och mat.
Gräv en rejäl grop i marken, tillräckligt bred och djup så att du får plats med både stenar och mat.
 • Klä botten av gropen med knytnävsstora stenar som du lägger tätt tillsammans. Det är heller inte fel att klä gropen en bit upp längs kanterna. Stenarna bör bara ligga i ett lager för att elden ska kunna värma alla stenar ordentligt.
Klä gropen med knytnävsstor stenar.
Klä gropen med knytnävsstor stenar.
 • Elda en rejäl brasa i kokgropen under minst 45 minuter, gärna längre. Man kan också göra ytterligare en brasa ovan jord där man värmer de stenar som ska fungera som lock i kokgropen.
Gör upp en eld i gropen och elda rejält i minst 45 minuter.
Gör upp en eld i gropen och elda rejält i minst 45 minuter.
 • Efter en halvtimme kan du börja förbereda maten du ska tillaga i kokgropen. Glöm inte att krydda ordentligt. Rosmarin, salvia, timjan, oregano och vitlök passar extra bra till kött. Har du med dig smör så ger en klick smör i både grönsaks- och köttpaketen bra smak.
Kött, fisk eller grönsaker spelar ingen roll. Glöm inte att krydda.
Kött, fisk eller grönsaker spelar ingen roll. Glöm inte att krydda.
 • Linda in maten i flera lager med aluminiumfolie eller lägg maten på den rena korksidan (bruna sidan) av näverstycket och bind samman med hjälp av snöre. Man kan också använda flera lager med stora blad (vindruvsblad, majsblad, ormbunksblad eller rabarberblad). Tänk på att inte använda snöre av plast som lätt smälter, tar eld och kontaminerar maten med giftig rök.
 • När stenarna är tillräckligt varma sprider du ut glöden och plockar upp de vedbitar som fortfarande brinner. Det gör naturligtvis ingenting om det finns kvar lite glöd i bottnen av kokgropen. Tänk bara på att alltför mycket glöd grillar köttet och riskerar att bränna hål på det skyddande lagret aluminiumfolie eller näver. Om du använder näver bör du lägga ut mossa eller gräs mellan stenar och näverbyltet för att förhindra att smuts tränger till maten.
 • Lägg ner maten på bädden av gräs/mossa och lägg mer gräs eller mossa ovanpå byltet.
Lägg ner bytena med mat i kokgropen och täck med stenar, jord och grässvål.
Lägg ner bytena med mat i kokgropen och täck med stenar, jord och grässvål.
 • Täck matbyltet med resten av de varma stenarna som du värmt ovan jord.
 • Fyll på med jord och allra överst lägger du tillbaka det översta markskiktet som fungerar som lock. Om det fortfarande ryker efter några minuter får du försöka täta lite bättre för att strypa syretillförseln till resterna av elden längst ner i kokgropen.
Täck kokgropen med ett lock av grässvål (det du grävde bort från början).
Täck kokgropen med ett lock av grässvål (det du grävde bort från början).
 • Tillagningstiden i kokgropen varierar beroende på vad och hur mycket du tillagar. En bra tumregel brukar vara att varje kilo kompakt kött bör ligga i kokgropen i 1 – 1,5 timme.

Fisk blir vanligtvis klar snabbare liksom grönsaker och potatis som kanske bara behöver en halvtimme i kokgropen. Ett bra sätt brukar vara att krafsa fram maten lite försiktigt efter 45 minuter och öppna ett av byltena för att se om maten är klar.  Skulle köttet mot förmodan inte vara klart är det bara att lägga ner byltet bland stenarna på nytt och täcka med grässvålen och vänta tills allt är klart.

Lukten - och smaken - slår allt när maten väl är klar.
Lukten – och smaken – slår allt när maten väl är klar.

Bra grönsaker i kokgrop: 

4 personer: Blanda 500 gram grönsaker (lök, vitlök, purjolök, palsternacka, kålrot, morot, selleri, gulbeta eller rödbeta) med lika mycket potatis. Lägg på en klick smör (cirka 3 – 4 msk olja), en halv citron, färska örtkryddor och salt och peppar. Täck med folie, näver eller blöta blad och tillaga i kokgrop, omkring 30 – 45 minuter.

Kött och fisk i kokgrop:

I princip allt kött går att tillaga i kokgrop. Nöt- och lamm blir ypperligt i marken liksom fisk och grytbitar.

Kuriosa: Ett modernt sätt att laga mat i kokgrop är att använda sig av en tätslutande ler- eller gjutjärnsgryta som sätts ner mellan de heta stenarna i kokgropen. Tänk på att lägga rejält med färskt gräs/mossa i kanten mellan lock/gryta för att förhindra att det tränger in jord i grytan. Täck med stenar och jord/mossa och vänta. På liknande sätt kan man också baka bröd i kokgrop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bygg en egen varmbänk
Fläktar ger starka tåliga plantor