Laga mat över öppen eld

8 januari, 2018

Få saker är så uppskattade i vår familj som att laga mat över öppen eld. Med rätt planering behöver det varken blir svårt eller speciellt dyrt. Frystorkade rätter undviker vi konsekvent för att istället laga enkla rätter som fungerar lika bra i skogen som hemma. Med en vegetarian i familjen blir det oftast goda grytor som puttrar i en gjutjärnsgryta.

Barnen hjälper gärna till med matlagningen.
Barnen hjälper gärna till med matlagningen.

Den gångna månaden har sannerligen inte varit ljus (annat än juleljusen som skiner upp i vintermörkret). Så när SMHI äntligen lovande minusgrader och klarblå himmel var vi inte sena att bestämma oss för att åka på utflykt. Det blev en heldagstur till fantastiska Långasjön strax utanför Karlshamn där Blekingeleden sveper förbi.

Fantastisk vinterdag (utan snö) vid Långasjön i Karlshamn.
Fantastisk vinterdag (utan snö) vid Långasjön i Karlshamn.

Numera är utemat oftast förknippat med enkla rätter som bara behöver värmas eller möjligen röras ner i varmt vatten. Rätterna är energitäta och enkla, men förtar hela njutningen av att laga mat i skogen. Istället föredrar jag enkla rätter som man kan förbereda hemma i köket eller enkelt färdigställa vid sidan om eldstaden. Det enda som behövs är en gryta, en skärbräda och kniven (som ändå hänger i bältet).

Förbered gärna maten hemma och packa ingredienserna i lämpliga behållare.
Förbered gärna maten hemma och packa ingredienserna i lämpliga behållare.

Chili con carne fast utan kött

Chili con carne helt utan kött blir istället Chili sin carne, alltså chili utan kött.

Vi förbereder nästan all mat hemma i köket och tärnar, skivar och hackar alla ingredienser och paketerar i lufttäta plastpåsar med ziplock-stängning. Bönorna sköljs i ett durkslag under rinnande vatten och förvaras sedan i en burk med lock (som man kan spara resterna i efteråt). De krossande tomaterna däremot får vara kvar i paketen från butiken. Väl på plats ute i skogen är det bara att göra upp en eld, fräsa på lök och kryddor och låta grytan puttra över öppen eld i drygt tio minuter.

Enklare än så kan det inte bli. Om man dessutom vill lyxa till det lita kan man toppa med en klick gräddfil och servera tillsammans med pinnbröd som barnen bakar över elden.

Chili sin carne, vanlig chili con carne fast utan kött.
Chili sin carne, vanlig chili con carne fast utan kött.

Chili sin carne med gräddfil och nybakt pinnbröd, 8 personer

2 paket vita bönor

2 paket kidneybönor

4 paket krossade tomater (400 mg)

4-5 gula lökar

2 squash

2 röda paprikor

3-4 vitlöksklyftor beroende på hur stora de är

3 tsk salt

2 krm svartpeppar (gärna nymald)

2 msk spiskummin

2 tsk cayennepeppar (kan bytas mot 1-2 chili beroende på styrka)

4 msk olivolja eller smakneutral rapsolja

2 msk honung

4 tsk rödvinsvinäger

1 dl hackad persilja

4 msk timjan

Så gör du: Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna squash och paprika och lägg alla ingredienser i en ziplockpåse eller burk som du enkelt kan ta med i ryggsäcken. Blanda alla kryddor (utom honung och vinäger) i en burk med lock). Skölj av bönorna under rinnande vatten och förvara i en burk eller påse. När du väl kommer ut i skogen gör du upp en eld med en fin glödbädd och sätter gjutjärnsgrytan rakt i elden (man kan också använda stål- eller aluminiumgrytor för uteliv och hänga grytan rakt över elden i en trefot).

Häll ner olja och alla kryddor (utom persilja och timjan) i grytan och fräs grönsakerna tills de blir gyllenbruna. Häll i bönor och krossade tomater och låt koka i omkring tio minuter. Dra bort grytan från elden och smaksätt med honung och rödvinsvinäger. Krydda med persilja och timjansblad. Salta och peppra vid behov. Servera tillsammans med en klick gräddfil och nybakt pinnbröd. 

Pinnbröd är enkelt att baka över öppen eld.
Pinnbröd är enkelt att baka över öppen eld.

Pinnbröd – barn (och vuxna) älskar pinnbröd så gör gärna två- eller tredubbel sats

5 dl vetemjöl

2 dl vatten

2 tsk bakpulver

Så gör du: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en kladdig smet. Förvara i plastpåse tills du kommer ut i skogen. Väl ute i skogen formar du degen till smala korvar. Linda degen runt en pinne i lämpliga portionsstorlekar och grädda över glödbädden. Undvik öppen eld. Lite smör till bröden gör pinnbröden ännu godare.

Lycka till!

 

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bågar (till nät) som håller skadedjuren borta
Så lyckas du med elden