Laga diskmaskinen själv

10 november, 2017
Kategori:

Att köpa diskmaskin är numera inte en investering för livet. Garantierna varar sällan i mer än 1-3 år och när diskmaskinen ändå går sönder finns det varken serviceföretag eller kunnigt folk att ringa. När vi äntligen fick tag på en servicekille (Cylinda Service) fick vi veta att det skulle ta tio dagar innan serviceteamet var på plats. Och kosta drygt 1400 kronor utan att Cylinda kunde lova ett jota. Därutöver tillkom tillpeng, reservdelar och resa.

Utan diskmaskin blir det snabbt fullt i diskstället.
Utan diskmaskin blir det snabbt fullt i diskstället.

Istället för att för vänta på Cylinda bestämde jag mig frustrerad och irriterad för att titta på en sprängskiss online. Diskmaskinen gick inte att öppna sedan låsanordningen gått sönder (det trillade ut en liten plastsak) och därefter gick det varken att öppna luckan eller dra ut diskmaskinen ur sitt läge eftersom diskmaskiner, enligt konstens alla regler ska skruvas fast i diskbänken. Och hur tusan drar man ut en diskmaskin som sitter fast i diskbänken?

Diskmaskinen går varken att öppna eller baxa ut ur sitt läge då den sitter fast i diskbänken.
Diskmaskinen går varken att öppna eller baxa ut ur sitt läge då den sitter fast i diskbänken.

Med hjälp av sprängskissen räknade jag ut att det förmodligen var en plastdetalj i handtaget som var sönder. En del som kostade knappt 130 kronor, inklusive porto. Sagt och gjort, jag beställde plastbiten på nätet och väntade tålmodigt på leveransen samtidigt som servicekillen var beställd. Planen var att han skulle dyka upp under slutet av nästkommande vecka. På måndag förmiddag damp reservdelen från Cylinda ner i lådan (tack för det Postnord) och jag satte mig ivrigt på knä framför diskmaskinen.

Den lilla plastdelen som lossnade från den större plastdelen trillade ut på golvet.

Sågade av skruvarna till infästningen med ett bågfilsblad

Med hjälp av ett bågfilsblad som jag sakta gned fram och tillbaka mellan luckan och diskbänken lyckades jag till slut såga av skruvarna som höll diskmaskinen på plats. Då kunde jag enkelt baxa ut diskmaskinen och skruva bort frontpanelen, elektroniken och handtaget.

Slitaget från bågfilsbladet är verkligen inte snyggt, men när jag tänker på hur mycket pengar jag sparade känns det ändå ok.
Slitaget från bågfilsbladet är verkligen inte snyggt, men när jag tänker på hur mycket pengar jag sparat känns skadorna ändå ok.

Det låter enkelt, men var betydligt besvärligare än jag trodde. Jag bytte plastdetaljen (killen eller tjejen som ritat diskmaskinen) har då sannerligen inte planerat för att den ska gå att skruva isär. Hela konstruktionen var bökig, omständlig och rent av dålig.

Men döm om min förvåning när jag fick ihop diskmaskinen och hela rasket startade.

Det var med lycka i fingrarna jag skrev sms:et till servicekillen: härmed avbokar jag fredagens servicebesök. Vi har lagat diskmaskinen på egen hand. Kostnad 130 svenska riksdaler.

Varför startar ingen ett serviceföretag?

I tider av arbetslöshet, miljötankar och återvinning är utbudet av serviceföretag som lagar hushållsmaskiner löjeväckande lågt trots att det mycket väl finns underlag för minst ett serviceföretag i varje kommun. Kalla mig gärna dumdristig, att jag är snål eller gud vet vad, men säg inte att min idé kring serviceföretag är dålig. Genom att laga diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar och kylskåp snarare än att köpa nytt kunde vi inte bara spara pengar.

Sopberget skulle minska drastiskt och människor skulle sättas i arbete. För handen på hjärtat, visst skulle det kännas bättre om hushållsmaskinerna åtminstone höll i fem år.

På och avstängningsknappen sitter dolt när diskmaskinen är stängd. Med andra ord går det inte ens att tänka av maskinen när diskmaskinen inte går att öppna.
På- och avstängningsknappen sitter dolt när diskmaskinen är stängd. Med andra ord går det inte ens att stänga av maskinen när luckan inte går att öppna.

Fakta: Genom att laga diskmaskinen själv sparade vi i runda slag 1300 kronor minst.

Serviceteknikern från Cylinda fakturerar drygt 1400 kronor för den första timmen (då ingår service), men så fort arbetet omfattar mer än en timme på plats debiteras du för arbetstid utöver den första timmen. Dessutom tillkommer kostnad för reservdelar och övrig resa. Kundtjänst var dessutom tveksamma till om det skulle ”löna” sig att skicka ut en servicekille. Bättre att köpa ny maskin och köra den gamla till återvinningscentralen. Kostnad runt 7000 kronor för en liknande maskin. Not.

 

 

 

 

 

 

 

 

Låt grönsakerna stå kvar jorden över vintern
Låt tomaterna hänga