Lagra rotfrukter i stuka

1 december, 2018

Nästan lika effektivt som att låta rotfrukterna stå kvar i trädgårdslandet under ett täckande lager med halm är en klassisk stuka, en grävd ytlig jordkällare där rotfrukterna lagras rakt i marken med gynnsam fukt och temperatur. Givetvis måste du skydda rotfrukterna från tjälen genom att isolera stukan med både halm och jord runtomkring.

Morötter och potatis mår utmärkt i en stuka utomhus.

Skörda rotfrukterna precis som vanligt och ta bort blasten, utom på rödbetor där blastroten gärna får vara kvar 3-5 cm (rödbetor kan annars blöda ut vätska). I stukan kan du förvara potatis, kålrot, morot, betor och palsternackor. Allt i en enda hög eller åtskilt i nätsäckar eller plastbackar. Fördelen med att förvara rotfrukter separat är att hållbarheten ökar väsentligt, då respektive växts etenutsöndring (ett mognadshormon) inte påverkar grönsaker som hålls åtskilda. Vissa växter utsöndrar höga halter eten och andra växter har en hög känslighet för samma gas. Exempelvis äpple och päron som båda har en hög känslighet för eten och påverkar varandras mognadsgrad negativt. Därför ska du aldrig förvara äpple och päron tillsammans i kylskåpet, i jordkällaren eller i en fruktskål.

Låt blastroten vara kvar på rödbetorna eftersom betan annars lätt blöder ut vätska.

Gör en egen stuka: Välj en vindskyddad del av trädgården och platta till marken lätt. Det är inte fel att gräva bort 15-20 cm av matjordlagret (inget måste) och grunda med murgrus (0-8 mm) för en effektiv dränering – inte heller murgruset är ett måste.

Välj en vindskyddad del av trädgården för att minska vindens kylande effekt.

Lägg ut ett småmaskigt bottennät (med mindre maskor än ett klassiskt hönsnät) och vik upp kanterna som skydd för möss och sorkar. Om du inte har sork i trädgården kan du utesluta nätet helt. Placera en pinne i mitten av den tänkta stukan (för att bära upp stukans tak) och lägg ut rotfrukterna i gropen, huller om buller eller tjusigt separat.

Ett nät i botten och på sidorna (det måste vara finmaskigt) håller en del gnagare ute. En pinne i mitten håller stukans tak på plats.

Om du planerar att förvara mycket mat i jorden kan det vara smart att göra flera stukor och ha olika grödor i olika stukor. Följ hela tiden stukan uppåt med trådnätet och täck hela stukan med vindpapp (både tak och sidor) så att regnvattnet rinner av automatiskt.

Vindpapp hjälper till att hålla rotfrukterna torra (vattnet rinner av längs sidorna).

Täck stukan med ett tjockt lager med halm (minst 20-30 cm) och avsluta med lika mycket jord. Sedan kan du enkelt under hela vintersäsongen krafsa undan täckmaterialet och skörda färska rotfrukter mitt i smällkalla vintern. Det är inte fel att märka ut en plats där det är enklast att plundra stukan när snön ligger djup. Tänk på att inte öppna stukan när det är kallare än -5°C.

Täck stukan med ett tjockt lager med halm.
Hela vintern kan du enkelt krafsa bort borde jord och halm och skörda färska rotfrukter. Tänk på att inte öppna stukan när det är kallare än -5°C.
En jul utan prylar
Blir vi dummare av all service?