Lär barnen hantera kniv

16 juni, 2019
Kategori:

För bara hundra år sedan var knivhantering en stor del av många människors vardag. Det var med kniven vi formade verktyg, slaktade, skar, täljde och putsade till både fest och vardag. Numera är kniven ett sällsynt verktyg som få människor kan hantera. Bästa lösningen är ge barnen en egen kniv tidigt (med parerskydd) och lära dem hantera livets väsentligheter. En kniv är i första hand inte ett vapen utan ett verktyg. Glöm aldrig det!

Den som kan hantera en kniv har goda förutsättningar att kunna klara sig själv. Att tälja en egen dalahäst, eller en sked, ger bra erfarenheter som med övning ger goda färdigheter.

Utan tvekan är scouting är av Sveriges mest gedigna ungdomsverksamheter. Inte nog med att man lär sig att fungera tillsammans med andra människor, under stundtals ganska enkla omständigheter. Man får dessutom snabbt lära sig hantera både kniv, yxa, såg och eld. Kunskap som ger tillgång till eftertraktade märken som sys på skjortan som ett bevis på gedigen kunskap. Självklart behöver man inte gå med i scouterna för att lära sig hantera kniv, men det är en bra grund som ger grundläggande kunskaper kring att klara sig själv.

Skaffa en kniv med parerskydd som förhindrar att handen glider ner på det vassa bladet.

Skaffa kniv med parerskydd

För små barn finns det fina knivar som saknar spets och är utrustade med skyddande parerskydd, du vet ett tvärställt skydd som förhindrar att handen glider ner på knivbladet. För större barn finns samma knivar fast med spets. Tänk på att slöa knivar är farligare än vassa (såren blir så fula om man råkar skära sig) och det är bättre att kunna hantera en vass kniv än att tälja hårt med en slö. Även vuxna bör skaffa en kniv med skydd, för både sin egen och andras skull.

Att tälja egna fjäderstickor av ett vedträ ger bra övning med kniven. Dessutom blir det lättare att tända eld.

Börja att tälja på en pinne

För att lära sig att hantera kniv kan man mycket väl börja med att tälja på ett vanligt vedträ. En utmärkt kunskap som efter lite träning leder fram till en fin förmåga att hantera kniven väl och därmed också kunna styra hur grova spån man vill tälja bort. Lär dig att tälja fina fjäderstickor som underlättar förmågan ett göra eld och fortsätt med konstdetaljer, varför inte en dalahäst – Morakniv har fina workshops runt om i landet där man får öva på att tälja en egen dalahäst – och fortsätt med skedar, skålar och allehanda gubbar i trä. Den som kan hantera kniven väl har nämligen goda förutsättningar att klara sig väl i skogen där knivkunskap fortfarande (trots att det hunnit bli 2019) är lika viktigt som att kunna laga mat.

 

 

 

 

Svenska snittblommor istället för utländska
Hellre laga än att köpa nytt