Lär känna dina grannar

4 mars, 2022

På landsbygden är det vanligt att man känner sina grannar ganska väl, men i stan är det många som inte ens vet vilka som bor i samma trappuppgång. När det handlar om kris och säkerhet är grannarna de första du stöter när samhället krisar. Se därför till att lära känna dina grannar väl och lägg upp en krisberedskapsplan gemensamt.

Oavsett om du bor i stan eller på landsbygden är det viktigt att du känner dina grannar vid namn.

Exempelvis var man samlas om brandlarmet går, hur vattenförsörjningen garanteras vid långvariga strömavbrott och vem som ser till äldre grannar om hemtjänst och sjukvård överbelastas. Det kan också vara smart att skissa fram lösningar för barnomsorg och transporter om sådan service inte fungerar som vanligt. Inte minst för människor vars yrken kräver att de är produktiva även i kristider (polis, räddningstjänst, sjukvård och elektriker). Glöm heller inte bort att leta upp närmaste skyddsrum.

Se över var du hittar ditt närmaste skyddsrum.

Det låter självklart att man bör känna sig grannar vid namn, men ändå vet en stor del av svenskarna inte ens var grannen kommer ifrån, vad han eller hon arbetar med eller om grannen lider av någon allvarlig sjukdom. Bästa tipset för att klara en långvarig samhällsstörning är alltså inte att köpa hem allt du kan tänkas behöva i form av ljus, bränsle, mat och vattenrening utan att helt enkelt lära känna dina grannar och gemensamt smida en plan över hur utmaningarna kan tacklas. Fördelen med grannsamverkan är att vardagen blir betydligt lättare om man känner varandra och kan ta del av varandras specialkunskaper.  

Kanske finns det ett utedass i byn som alla kan använda i en krissituation.

Gemensam krisberedskapsplan

Vikten av att ha en egen krisberedskapsplan kan aldrig betonas tillräckligt. I den bästa av alla världar finns det en handlingsplan för en rad olika scenarion som på ett eller annat sätt stör vardagen. Det kan handla om brand, torka, strömavbrott, översvämningar, kris- och konflikt eller bara helt vanlig snöstorm. Genom att gemensamt bygga upp enkla algoritmer att följa, när krisen väl är ett faktum, är det enklare att mota paniken i dörren och handla snarare än att överreagera. Glöm inte bort att bjuda in äldre, sjuka, handikappade och barnfamiljer för att gemensamt skapa den trygghet som vi i grund och botten alla behöver.

Skriv åtgärdsplaner som är enkla att följa och dela ut dem till alla. I pappersform.

Öva krisberedskapen

När väl alla handlingsplaner finns på pränt gäller det att öva, öva och öva och därefter utvärdera för att se vad som kan bli bättre. Se till att träffas regelbundet och diskutera händelser och reflektioner som uppstått. Arrangera en gemensam kurs i hjärt- och lungräddning i grannskapet och börja umgås för att helt enkelt lära känna varandra bättre. Man behöver inte tillbringa lördagskvällarna gemensamt, men kanske en fika då och då och en grillkväll på innergården.

Det kan vara smart att leta upp ett gäng gårdsbutiker där man kan handla både i vardagen och när den vanliga butiken får slut på varor. Ju närmare producenten desto bättre.

Fem förslag på handlingsplaner

Beroende på var du bor och vilken typ av händelser som anses troliga kan det vara smart att förbereda algoritmer för saker som ändå kan ske. Exempelvis handlingsplan för strömavbrott, för kontaminerat vatten, översvämning, storm, torka, utsläpp av farliga ämnen, brand, krig och konflikt. För att nämna några.

Hyr en gemensamhetslokal och arrangera en eftermiddagsfika i byn eller i bostadsrättsföreningen.

Bäst av allt är givetvis att bryta isen, ta grannen i handen och fråga om han eller hon är sugen på en kopp kaffe.

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

Preppingtips nummer 14: Bunkra vatten solidariskt
Preppa smart – vad behöver du egentligen?