Låt gräsmattan blomma

4 juni, 2021
Kategori:

Otaliga är de som lägger stor möda på att få gräsmattan helt fri från blommor. Bästa tipset är istället att kapitulera och glädjas åt alla pollinatörer och insekter som blommorna drar till sig. Dessutom är det riktigt fint med en blommande del av gräsmattan.

Maskrosen är en av alla arter som folk avskyr i gräsmattan.

Ofta omnämns gräsmattan som en gräsöken kring nybyggda hus där varken djur eller människor trivs. Så fort det dyker upp en blomma bekämpas den med gift när blommorna istället är en fin förutsättning för att locka insekter till trädgården, något som behövs för äppelträd, blommor och odlingar. Ett bra tips kan vara att åtminstone välja ut en del av gräsmattan och låta den blomma och behandla resten av trädgården som vanligt. Då kommer du säkerligen rätt snabbt att inse att den blommande delen är betydligt mer levande och att den klassiska gräsmattan knappt lockar några insekter alls.

Tusenskönan blommar vackert utan att stiga i höjden.

Värderingar och normer

Att gräsmattan är en superviktig del av många människors liv förstår man när gräsmattan kommer på tal i ett villaområde. Den som inte sköter sin gräsmatta exemplariskt kan ha oturen att bli omtalad av sina grannar som slarvig och pekas ut som någon som inte bryr sig om varken trädgård eller fastighet när det i själva verket borde vara precis tvärt om. Den som vårdar sin gräsmatta, eller åtminstone en del av den som en äng är i själva verket den som bryr sig om sin närmiljö och låter naturen flytta in i trädgården.

Den som har turen att attrahera gullvivor till trädgården bör vara lycklig.

Vill du inte låta hela gräsmattan bli en blommande äng kan man mycket väl välja ut delar av den, förslagsvis där blommorna redan etablerat sig och klippa runtomkring. Vänta med att klippa blommande avsnitt tills blommorna blommat över så att de hinner fröa av sig ordentligt innan du klipper. På så sätt är förutsättningarna för en blommande äng betydligt större året efter än vad de var vid årets början.

Bästa sättet att bli av med maskrosor är att gräva upp rötterna med hjälp av ett verktyg med en klyka i änden.

 

 

Fortsätta att plocka nässlor under hela sommaren
Ta med glass ut i skogen i en mattermos