Låt grönsakerna stå kvar jorden över vintern

16 november, 2017
Kategori:

Lagerutrymmen är en ständig utmaning när man odlar mycket mat i trädgården. Oavsett om du odlar stora fält med morötter och palsternacka eller nöjer dig med ett par rader i köksträdgården är halmtäckta fält enkla att hantera. Även när det ligger ganska mycket snö. Se till att täcka grödorna med ett tjockt lager med halm (gärna 30 cm eller mer). Sedan är det bara att rafsa undan halmen och skörda färska rotsaker ända fram till vårkanten.

Känslan är obeskrivlig att ge sig ut en sådan här dag, skyffla undan snön och skörda färska morötter mitt i vintern.

Numera gäller det att ha goda kontakter med en bonde om man inte har förmånen att odla spannmål själv. Allt fler lantbrukare övergår till att pressa storbalar vilket är helt omöjligt att hantera utan hjälpmedel. Se därför till att köpa halm i småbalar tidigt på hösten så att du är beredd att täcka grönsakslandet redan innan tjälen kommer. Det är hög tid nu!

Om du inte vet var du kan köpa halm brukar ridklubbarna ha bra kontakter.

Det är inte bara grisar som gillar tjocka lager med halm. Även grönsaker stormtrivs under ett skyddande täcke med halm.
Det är inte bara grisar som gillar tjocka lager med halm. Även grönsaker stormtrivs under ett skyddande täcke med halm.

Rotsakerna trivs i trädgårdslandet

Precis som yrkesodlarna bör vi som hobbyodlare inte stressa med att ta upp morötterna ur marken. Täck istället med ett tjockt lager med halm för att kunna skörda färska morötter under hela vintern. Så länge marken inte fryser (och det gör den inte under ett skyddande täcke med halm) kan du enkelt skörda färska morötter ända fram i april. Använd gärna en liten trädgårdsspade – eller en grep – så är det lättare att få upp morötterna.

Morötter och potatis som tillbringat vintern i stuka (samma princip som rakt i marken).
Morötter och potatis som tillbringat vintern i stuka (samma princip som rakt i marken).

Var extra noga med rödbetorna

Bland rotsakerna är förmodligen rödbetorna absolut känsligast. Se till att täcka med ett rejält lager med halm (gärna också med en skyddande bit plåt som undviker att halmen blir blöt). När du sedan skördar är det bra att använda en grep och bända upp rödbetorna ur jorden.

Halm skyddar effektivt.
Halm skyddar effektivt.

Grönsaker tål mer kyla än vad vi tror

Generellt tål våra grödor betydligt mer kyla än vad vi tror. Den största faran är inte kylan utan variationen i temperatur, alltså att det ömsom fryser och ömsom töar. Vid jämn temperatur klarar flera växter en rejäl köldknäpp utan att bli oanvändbara. Genom att dessutom skydda med halm, väv och mot vilt kan vi äta egenodlade grönsaker året om.

Grönt ända in på vintern

Det finns en rad vintergröna bladgrönsaker som tål rejäl kyla. Vintersallat, vinterportlak, persilja och grönkål tål köldknäppar ända ner till minus 18 grader. Vinterkrasse och mangold sägs däremot duka under vid en temperatur av -10 eller -12°C. Genom att använda väv kan man dessutom höja temperaturen avsevärt, även på friland. Det funkar också bra att odla i tunnelväxthus eller under plast.

Grönkål tål kyla bra.
Grönkål tål kyla bra.

Kål- och rotsaker tål rejäl kyla

Medan brysselkål tål uppskattningsvis 12 minusgrader, klarar haverrot, jordärtskockor, palsternacka och strandkämpar imponerande -18°C. Resten måste du täcka under halm. Även potatis kan klara sig i marken om du täcker odlingen rejält.

FAKTA: Bortsett från kyla är sork och möss en stor risk med att förvara maten utomhus.

I synnerhet under halm eftersom både sork och möss tycker att det är varmt och skönt under ett skyddande täcke med halm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egna tomatfrön från världens alla hörn
Laga diskmaskinen själv