Låt tomaterna hänga

6 november, 2017
Kategori:

Knepen för att eftermogna tomater inomhus är lika många som antalet tomatodlare runt om i landet. Själv föredrar jag att eftermogna tomaterna hängandes i vackra klasar i köket.

Jag uppskattar färska tomter som hänger i köket. Det påminner om en stundande säsong.

Det har sina fördelar att bo i södra Sverige. Här nere hänger fortfarande tomaterna kvar i växthuset (bara de allra översta, de som legat an mot takrutorna har drabbats av frost). Men idag var det dags att plocka in de sista tomaterna. Och låta dem eftermogna inomhus.

Klipp så stora klasar som möjligt ute i växthuset.

Det finns många uppfattningar kring vad som är bäst för att tomaterna ska mogna inomhus. En del låter dem ligga på fat rakt i fönsterkarmen, medan andra klär in  hela huset med brickor och korgar alldeles överfulla av gröna tomater. Trots att jag är självhushållare och gillar att odla så mycket mat som möjligt hemma i trädgården vill jag samtidigt att det ska vara snyggt hemma. Därför tycker jag inte om att belamra rummen med tomatskålar på både bord och i bokhyllor. Det är ju trots allt ett hem – inte bara för mig.

Att ta in färska tomater sent på hösten är en fröjd.
Att ta in färska tomater sent på hösten är en fröjd.

Bäst är utan tvekan att låta tomaterna mogna hängandes, gärna sådana sorter som tål att lagras under lång tid. Just i år har jag testat den italienska sorten Ponderosa från Gourmetgarage i skånska Skivarp vid sidan om klassiska favoriter som Brandywine, Corleonese och Black Prince. Bland annat

Gamla sorter som trivs med att mogna hängandes

Ponderosa är en utmärkt tomat att konservera eller hänga upp i stora klasar där den eftermognar. Eftersom det kan vara svårt att klippa hela klasar (vi har redan norpat en och annan mogen tomat i växthuset) klipper jag av så stora klasar som möjligt och knyter in resterande tomater, både enskilda och samhängda tomater på ett vanligt bomullssnöre.

Använd sax och klassiskt bomullssnöre.
Använd sax och klassiskt bomullssnöre.

Därefter hänger jag upp tomaterna svalt (knappast mörkt, men heller inte ljust) under kryddhyllan där vi förvarar torkade örter i köket.

Tomaterna eftermognar under kryddhyllan i köket.
Tomaterna eftermognar under kryddhyllan i köket.

Alla tomater kan mogna hängandes

Egentligen kan alla tomater mogna hängandes. Det gör de naturligt och eftersom vi vill efterlikna naturen så mycket som möjligt är det inte fel att knyta upp alla former av tomater på klassiska bomullssnören. Naturligtvis kräver det att du har kvisten kvar, annars är det svårt att knyta snöret kring tomaten. Resterande tomater (de som saknar kvist och skaft) lägger jag på en bricka i köket. Eller använder halvmogna direkt i matlagningen.

Knyt fast tomaterna på led längs ett vanligt bomullssnöre.
Knyt fast tomaterna på led längs ett vanligt bomullssnöre.
Jag gör små öglor längs snöret och trär in kvisten (skaftet) innan jag drar åt.
Jag gör små öglor längs snöret och trär in kvisten (skaftet) innan jag drar åt.

Släng dåliga tomater direkt

Det är ingen mening att hänga upp skadade tomater inomhus. Släng alla dåliga exemplar och låt angripna tomater hamna i komposten. Risken är annars stor att skadade tomater sprider sig i klasen och smittar friska exemplar. Eftersom tomater på friland lätt drabbas av bladmögel är jag extra noga med att gallra i den skörden. Så fort jag ser minsta tendens till brunröta åker tomaten ut snabbare än tåget. Så vida den inte är mogen, för då hamnar den friska delen i magen medan dåliga delar hamnar i komposten.

 

Laga diskmaskinen själv
Varmt bad under stjärnorna